BLODHUNDAR

Jan 2nd, 2020 | By | Category: 2020-01 jan, Recension

Omslag till BlodhundarAv Claes och Eva Fürstenberg
Historiska media, 2019
ISBN 978-91-7545-927-1, inbunden, 425 sidor

När jag började läsa denna undrade jag om Historiska media ändrat inriktning, för handlingen utspelas i nutid. Men den mellersta tredjedelen är ”historisk”, utspelar sig under 1970-talet mest i Israel.

Den är tyvärr väldigt aktuell: inledningen är ett attentat där den israeliska ambassadören mördas vid ett besök till synagogan i Malmö, trots fullt säkerhetspådrag. Den medelålders journalisten Gun Berlin, GB, bevakar besöket och har fler kontakter med ambassadören, för GBs mamma är frisör och har fixat ambassadörens hår inför besöket i synagogan med full tv-bevakning.

Snabbt riktas misstankarna mot den unga kvinnliga frisören som varit närvarande eftersom hon har palestinskt ursprung. Är det hon som tipsat attentatsmännen, eftersom besöket var hemlighållet in i det sista? Och nu är hon försvunnen.

GB tror inte det, men känner att hon måste hitta henne innan polisen eller de israeliska säkerhetsmännen gör det. Så hon dras in i en härva av lögner.

Den största lögnen är dock en annan, som hänför sig till hennes ungdomliga vistelse i Israel på 1970-talet, då hennes mor tror att hon bara arbetade på en kibbutz, och att hennes dotter var ett misstag under den resan. Så är det inte, men recensenten kan förstås inte avslöja något.

Det är mycket son anknyter till klassiska spionromaner. GB är mycket mer kompetent än vad hennes långvariga jobb som främst familjeredaktör kan tyda på.

Det är många vändningar i intrigen, med resonemang om det judiska, om Israel-Palestina-konflikten, om antisemitism i dag i Sverige, särskilt Malmö, men fortfarande allra mest en actionthriller tillika spionroman.

Jag kan inte bestämma mig för att författarna velat använda den nuvarande situationen till att skapa en spännande berättelse, eller för att de i thrillerns form vill diskutera aktuella frågor, högaktuella i Malmö.

I vilket fall en spännande bok med en ny kvinnlig hjältinna, som, gissar jag, kommer att dyka upp i en kommande bok. Fortfarande finns, vilket läsaren vet på slutet, mysterier och personliga dilemman att lösa.

LEIF-RUNE STRANDELL

Claes och Eva Fürstenberg

Claes och Eva Fürstenberg. Foto Thomas Löfqvist

Taggar: , , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22