BLODBOKENS TID

Oct 22nd, 2014 | By | Category: 2014-10 okt, Recension

Omslag till Blodbokens tidAv Bodil Mårtensson
Bokfabriken, 2014
ISBN 078-91-87301-49-0, 362 sidor

Det är midsommartid 1346 och den svenske kungen Magnus Eriksson, som sedan 14 år styr ett Sverige som inkluderar Skåne och Blekinge, skall resa till Helsingborg där hans kusin, fru Inga skall vigas med danske Valdemar Atterdags syssling. Det är ett konvenansäktenskap där Inga tvingas offra sin egen kärlek för att stärka den bräckliga freden mellan Sverige och Danmark.

Men hoten både mot freden och mot konungen själv är många under denna historiskt intressanta tid. Män ur frälset har upprorsplaner som de avser att genomföra under bröllopsfestligheterna och uppe i huvudstaden är det fler inom adeln som smider ränker. Magnus Eriksson börjar inse att han har få som det går att lita på, men också att det finns folk som faktiskt står på hans sida.

Bodil Mårtensson (född 1952 i Karlskrona) debuterade som kriminalförfattare 1999 med att skriva om kriminalkommissarie Joakim Hill i romanen En chans för mycket som nominerades till Polonipriset och gjorde segertåg inte minst i Tyskland, där hennes böcker är mycket populära. Vid sidan av de elva kriminalromanerna har hon skrivit spänningsböcker för ungdom, noveller (hon var en tid medlem i den lilla föreningen Novellmästarna som 2014 firar tioårsjubileum och ger ut tio novellsamlingar där Mårtensson medverkar), lättlästa böcker för LL-förlaget innan hon 2011 började ägna sig åt historiska romaner. I de flesta av hennes skrifter figurerar Helsingborg.

I Blodbokens tid blandas fiktiva och autentiska historiska personer och de skildras alla på ett trovärdigt sätt medan Mårtensson enligt sitt koncept tar ut svängarna på det psykologiska planet. Språket är tuktat med lagom mycket arkaiska vändningar insmugna för den historiska känslans skull.
Intrigerna är legio och emellanåt raffinerat utformade i de maktkamper som hela tiden ligger som fundamenten för berättelsen.

KJELL E. GENBERG

Bodil Mårtensson

Bodil Mårtensson. Foto Bengt Alm

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22