BLOD SALT VATTEN

Jan 9th, 2016 | By | Category: 2016-01 jan, Recension

Omslag till Blod salt vattenAv Denise Mina
Blood Salt Water, 2015
Översättning Boel Unnerstad
Forum, 2015
ISBN 978-91-37-14553-2, inbunden, 334 sidor

Denise Mina har hittills aldrig skrivit en dålig bok. Denna senaste, med Alex Morrow i den ena huvudrollen, är inte en av de allra bästa utan i läget strax under.

Den andra huvudpersonen är den nyss från fängelset utsläppte Iain Fraser som måste betala av en skuld och gör det genom att ta livet av en ung kvinna, vilket han absolut inte vill.

Alex Morrow och hennes kolleger i Glasgow och London spanar på en spansk kvinna som misstänks vara inblandad i avancerad kriminalett, narkotikasmuggling och ekonomiska brott. Men nu har hon försvunnit och hennes barn anmäler försvinnandet.

Den försvunna och liket av den unga kvinnan har kopplingar till varandra, men hur hänger det hela ihop? Fokus hamnar allt mer på en liten skotsk stad en bit bort från Glasgow, i kanten av Loch Lomond. Vi får lära känna fler av invånarna där, inte minst Iain och hans kriminella kompisar, men också den återflyttade kaféägaren.

Och så dyker upp en annan återvändare, en medelålders kvinna som en gång i tiden ledde sjöscouterna. Men varför vill hon ha tag på kokain?

Det är en skickligt spunnen intrig, där spänningar finns mellan småstadsborna och poliserna från storstaden, mellan småstadspoliserna och de tillresta kriminalarna, och mellan den engelska och den skotska polisen. Det kompliceras ytterligare av att detta är precis före folkomröstningen om självständighet, och det påverkar markpriser och ekonomin i stort. Och den lokala gangsterbossen, nu bortrest, har klart sagt till att hans underlydande ska rösta nej.

En skicklig polisroman med bra intrig, men mest av allt personporträtt av goda och onda, poliser och gangstrar och ”vanligt folk” som försöker klara sig i den komplicerade verkligheten. Och Alex, vet ju vi som läst tidigare böcker, har det inte lätt med sin kriminelle halvbror, som nu åter sitter i fängelse. Alex kämpar också vidare med att tygla sin ilska som snabbt kan nå kokpunkten, inte bra för karriären och relationerna.

Har du läst tidigare böcker med Alex Morrow måste du läsa denna. Men den går bra också som en första inblick i hur Denise Mina skriver.

LEIF-RUNE STRANDELL

Denise Mina

Denise Mina. Foto Neil Donaldson

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22