BLOD! INGET TVIVEL OM DEN SAKEN Svenska deckare för barn och ungdom från Kalle Blomkvist till gatugängen

Jan 4th, 2012 | By | Category: 2012-01 jan, Recension

Omslag till Blod! Inget tvivel om den saken!Av Lilian och Karl G. Fredriksson
BTJ Förlag 2011
ISBN 978-91-7018-711-7, 364 sid

Denna omarbetade bok utkom först 2004 under titeln Från Kalle Blomkvist till Internetdeckare och har sedan dess utökats ganska rejält.

I Dast nummer 1 2005 skrev Helena Genberg följande om den upplagan: ”Barn- och ungdomsdeckarens gyllene epok inleddes enligt författarna år 1946 då Astrid Lindgren kom med första boken om Kalle Blomkvist och hans vänner. Om detta och makalöst mycket annat berättar makarna Fredriksson grundligt i en bok som verkligen är ett pionjärarbete, eftersom ingen tidigare belyst spänningslitteratur för barn och ungdomar ur så många synvinklar.

Lilian och Karl G FredrikssonDe har en bred syn på begreppet deckare: i princip är en deckare alla berättelser som på något sätt handlar om våld och brott. Det kan givetvis diskuteras, precis som man kan diskutera om detta skulle kunna gälla vuxenlitteraturen. Men, låt gå, det är ändå bara en marginalanmärkning.

Boken är säkert avsedd för skol- och barnbibliotekarier, men även andra som intresserar sig för vad barn läser kan ha nytta och nöje av den. Kanske intressantas för alla icke fackmänniskor är att man får en relativt okänd litteraturhistoria till livs.”

Titeln är ett citat från Astrid Lindgrens bok Mästerdetektiven Blomkvist från 1946. I nyutgåvan presenteras ett 120-tal författare i särskilda porträtt och makarna Fredriksson gör dessutom en genomgång av vuxendeckarens utveckling.

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22