BLIND VREDE

May 27th, 2022 | By | Category: 2022-05 maj, Recension

Omslag till Blind vredeAv Malin Thunberg Schunke
Piratförlaget, 2022
ISBN 978-91-642-0770-8, inbunden, 369 sidor

Jag har följt författaren sedan debuten för tre år sedan med Ett högre syfte, och hon betar av olika samhällsproblem i sina böcker. I den här är det som titeln säger, den vrede som stora grupper av människor känner över utvecklingen och som de vänder mot samhällets representanter. Började läsa strax efter de många påskkravallerna i Sverige, där det inte bara var ilska över Rasmus Paludans koranbränning som visade sig, utan hat mot samhällets representanter.

Det här är minst av allt en deckare, mycket mer av en thriller där vi redan från början träffar personer inblandade i rörelser mot det moderna västerländska samhället.

Allra först en prolog med en flyende familj och en explosion. Vem som är måltavlan är oklart till slutet.

Det är samma huvudperson, åklagare Esther Edh vid Eurojust i Haag. Hennes chef Fabia Moretti spelar lite mindre roll i denna bok. Esther känner sig också till en del utanför de händelser som poliser i hela Europa måste hantera. De personliga problemen för de båda kvinnorna finns med, men är viktigast för dem som läst de tidigare böckerna.

I vissa delar blir det mer berättande än inlevelsefullt, ibland är det mycket effektiv och actionfylld bladvändarprosa. Spänningen ligger mest i hur polis och samhälle ska kunna hejda våldsutvecklingen, och hur de olika personerna i den inre kretsen av grupperna som försöker styra demonstrationerna kommer att agera.

Förutom frågan om vad som driver hatet mot samhället finns också en etisk fråga hur långt polis och myndigheter får gå för att motverka. Enskilda oskyldiga personer råkar illa ut på vägen.

LEIF-RUNE STRANDELL

Malin Thunberg Schunke

Malin Thunberg Schunke. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22