BLICKFÅNGARNA

Nov 14th, 2021 | By | Category: 2021-11 nov, Recension

Omslag till BlickfångarnaAv Mons Kallentoft
Forum, 2021
ISBN 9789137153414, inbunden , 313 sidor

I denna deckare av Mons Kallentoft möter vi kriminalinspektör Malin Fors som löst många tidigare fall i Linköping, ofta mot alla odds om jag minns rätt. Detta är den femte delen i en svit inspirerad av de fem sinnena. Att Malin Fors har det besvärligt är inte så konstigt – att jaga mördare och vara en alkoholiserad och frånskild mor gör det inte lättare. När vi nu möter henne har hon blivit nykter alkoholist och dottern har vuxit upp till en framgångsrik ung kvinna med en ekonomi som mamma Malin inte någonsin varit i närheten av. Men det är som förgjort för henne. Relationer havererar och det gör Malin Fors också. Men hon fortsätter att lösa besvärliga fall.

Här handlar det inledningsvis om ett gammalt fall. En död pojke på en äng där polisen ännu inte lyckats identifiera mordoffret, för ett mordoffer är han och han ligger kvar i frysen i väntan på att polisen ska lyckas nysta i vad som hänt. Nu händer plötsligt allt på en gång: en kvinna, som påstår sig vara mamma till pojken hör av sig – från Algeriet. Ungefär samtidigt har Malin Fors och en kollega/väninna, revolterat mot en dem ovetande gemensam och således otrogen älskare och de både kvinnorna avslutar kvällen med att tömma fler flaskor vin än vad som är lämpligt för en nykter alkoholist. Bakfull och eländig skickas Malin Fors snart till Algeriet för att kolla upp mamman. Väl hemma igen ska hon på vernissage: en Linköpingsbo som slagit igenom som målande konstnär ställer ut i den hemstad han lämnat för åratal sedan och han slutar sitt liv mördad efter att ha hotats på vernissagen.

Det blir mycket att göra för Malin Fors, alldeles för mycket tror läsaren bekymrat som tänker att nu blir hon nog av med jobbet. Hon är visserligen mycket vältränad denna polis så hon har väl en fysik som tål mycket. Men att mer eller mindre ständigt bakfull ljuga sig igenom några dagar och nätter när hon med dunkande huvud vägrar att sluta jaga mördare: den dödade pojkens och konstnärens. Att dessutom samtidigt leta rätt på den hastigt försvunna mamman till pojken i frysen visar sig vara allt annat än hälsosamt.

BIRGITTA NEY

Mons Kallentoft

Mons Kallentoft. Foto Pär Olsson

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22