BLEKINGEGADELIGAN 1. Den danska cellen

Mar 24th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Blekingegadeligan

Av Peter Øvig Knudsen
Blekingegadebanden. 1. Den danska cellen 2007
Översatt av Margareta Norlin
Karneval Förlag 2009

Detta är en mycket väl dokumenterad redogörelse om hur några människors vänsterpolitiska religiositet förvandlades till ett slags fanatism som utmynnade svår brottslighet – väpnade rån och mord – för att finansiera den palestinska terroristiska motståndsrörelsen PFLP.

Det var i mitten på sjuttiotalet som Köpenhamn fick uppleva de första av flera professionella, våldsamma och mycket lönsamma rån mot banker, värdetransporter och varuhus. Gärningsmännen, som använde sig av förklädnader och ibland låtsades vara handikappade, lyckades gäcka polisen under mycket lång tid. Eftersom de arbetade som en kommunistisk cell och inte hade någon samröre med vanlig brottslighet kunde inte heller de vanliga kriminella tjallarna vara till någon hjälp.

Det skulle dröja ända till 1989, efter ett miljonrån mot ett postkontor i centrala Köpenhamn, där en polisman sköts till döds, som de skyldiga kunde gripas. Rånarna fick epitetet Blekingegadeligan – efter den hemliga adress som utgjorde ligans högkvarter. Det var också då som myndigheterna fattade att de livligt efterspanade (både av vanlig polis och den danska säkerhetstjänsten) var medlemmar av en underjordisk kommunistisk cell och tillhörde samma internationella nätverk som Baader-Meinhof-ligan och Röda Brigaderna.

Peter Knudsen Övig

I boken Blekingegadeligan 1. Den danska cellen (del två kommer ut senare i höst) berättar  Peter Øvig Knudsen detaljerat om hur det kom sig att ligan från så gott som första ögonblicket kunde operera som garvade förbrytare.

Knudsen blev förste journalist att få insyn i säkerhetspolisens arkiv. Under två år gick han igenom alla akter och fick ihop material till den osannolika historien om de danska kriminella idealisterna. Det blev en av de största kritiker- och försäljningssuccéerna i Danmark på senare tid, med över 300.000 exemplar sålda och därefter underlag för en dokumentärfilm, ett TV-drama i åtta delar och en teateruppsättning under 2009 och 2010.

Det är en för det mesta mycket spännande berättelse, kanske aningen för detaljrik för ickedanskar, men eftersom den vidgar det politiska perspektivet långt utanför de liv som ligamedlemmarna förde ger den också insikter i det lätt störda tänkande som var vanligt inom de internationella vänsterrörelserna efter 1968. Ligans ideologiska ledare var Gottfred Appel och hans kvinna Ulla Hauton, ett par som mitt i den danska idyllen förvandlades till politiskt grymma personer som satte sin tro högre än lag och vanlig medkänsla. Åtminstone för människorna i hemlandet. Boken är en instruktionsskrift i hur en politisk rörelse kan förvandlas till en politisk sekt. Ligans deltagare var från början helt vanliga människor som indoktrinerades att tro på våldet som saliggörande om ändamålet är det rätta. Tragiken är hela tiden synlig i Knudsens inkännande och nyanserade text. Det är dessutom lätt att se likheter med dagens religiöst motiverade terrorgrupper.

Barnvagn för penningtransport

Barnvagn för penningtransport

Basen för ligans aktiviteter var Kommunistisk Arbejdskreds, KAK, styrd av Appel och i viss mån ”äpplena” (PFLP:s kodnamn på gruppen) Holger Jensen och Niels Jørgensen. Deras tentakler sträckte sig långt och det fanns samband mellan dem och bland många andra flygkaperskan Leila Khaled, Wadi ”Mästaren” Haddad och terroristen ”Carlos Schakalen” alias Ilich Ramirez Sanchez.

Ett av dessa danska maoisters bästa nummer var ett postgirosvindleri som visade på den statliga datasäkerhetens svagheter. I november 1976 producerade KAK-medlemmarna nära 200 falska giroanvisningar som under ett fåtal timmar löstes in på olika postkontor och inbringade nästan en och en halv miljon kronor. Förfalskningar var mycket välgjorda och försedda med adekvata säkerhetskoder.

Peter Øvig Knudsen, som är född 1961, har tidigare bland annat skrivit två uppmärksammade böcker om den danska motstånds–rörelsen under andra världskriget, Efter drabet och Birkedal, som gav honom Danmarks radios Rosenkjærpris. För Blekingegadeligan har han bland annat fått Cavlingpriset som är Danmarks mest prestigefulla journalistpris, Læsernes Bogpris för årets bästa danska bok, Montanas Litteraturpris, Berlingske Journalistpriset, samt ”Årets historiska bok” av Dansk Historisk Fællesråd.

KJELL E. GENBERG

Ligans kupp i Lyngby 1983

Ligans kupp i Lyngby 1983

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22