BJÖRNDANSEN

Jul 29th, 2014 | By | Category: 2014-07 juli, Recension

Omslag till BjörndansenAv Anders Roslund & Stefan Thunberg
Piratförlaget, 2014
ISBN 9789164204318, inb, 597 sidor

Anders Roslund har i denna thriller bytt skrivarpartner från Börge Hellström till Stefan Thunberg. Den nya arbetskamraten är manusförfattare och ligger bakom biofilmer som Jägarna 2 och I nationens intresse. Han är också den fjärde brodern till den brödratrio som var kärntruppen i Militärligan.

Och just Militärligan handlar boken om. Vilken källa de måste ha haft att ösa ur av intressant förstahandsinformation. Om detta hade varit en film hade den kallats dramadokumentär. Vi får följa de tre rånarbröderna, barndomskamraten som också ingår i ligan samt deras familj, och då i första hand pappan. Parallellt berättas en historia om den utredande polisen inklusive dennes brist på riktiga och nära relationer.

Stefan Thunberg, den fjärde brodern, nämns inte ens i boken, vilket kan tyckas vara märkligt. Var fanns han? Hur undvek han att dras med i den tragiska och våldsamma historien? Det är en fråga som förblir obesvarad. Mycket handlar om orsakerna till att fyra unga människor blev några av Sveriges farligaste och mest efterspanande brottslingar. Varför de valde brottets bana, hur deras miljö och uppväxt präglade deras handlande.

Anders Roslund har redan tidigare visat att han kam skriva om samhällsaktuella frågor, speciellt i samband med brottslighet. Han tar upp heta, brännande problem, pekar på dem, men lämnar sällan några svar. Hur hans samarbete med Stefan Thunberg har gått till kan jag bara gissa. Troligtvis har väl Stefan levererat själva historien som sedan Anders har fått brodera kring.

Trots att boken är 600 sidor lång är intrigen tät och det är svårt att hitta döda punkter. Men den är ändå i längsta laget, man förstår vad författarna är ute efter förutom att berätta en spännande och underhållande historia. Det vill säga vad arvet har för betydelse för individens handlande.

Man får inte reda på hur det gick för brottslingarna efter att de åkt fast. Vad dömdes de till? Har de avtjänat sina straff? Vad gör de nu? Blir de kanske en bok till eller är tanken att man ska ta reda på det själv. Min nyfikenhet är väckt så det tänker i alla fall jag göra nu. På en gång!!

NISSE SCHERMAN

Roslund och Thunberg

Anders Roslund och Stefan Thunberg. Foto Anna Lena Ahlström

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22