BITA DEN HAND SOM SLÅR

Oct 16th, 2020 | By | Category: 2020-10 okt, Recension

 Omslag till Bita den hand som slårAv Henrik Wolgast
Hoi Förlag, 2020
ISBN 978-91-7697-243-4, danskt band, 338 sidor

Henrik Wolgast är en 45-årig barn- och ungdomspsykiater som bor i Borlänge. Han fick idén att skriva om ett traffickingoffer och under Metoo-rörelsen föll bitarna i hans berättelse på plats, något som resulterat i boken Bita den hand som slår. En del av intäkterna från försäljningen av boken går till den ideella organisationen Talitas arbete med att hjälpa kvinnor ut ur prostitution och trafficking.

Rumänskan Viorica och hennes syster har lurats till Sverige för att tjäna pengar men istället tvingas de till prostitution. De skiljs åt redan vid ankomsten till Sverige. Instängd i en fashionabel våning i Sveriges huvudstad tar Viorica emot sina kunder på löpande band. Hon minns sin barndom och längtar hem, men är inlåst 24 timmar om dygnet. Hon hoppas att en bättre tid ska komma. Där finns också något mer, något som hon själv inte vet vad det är. En släkthemlighet om hennes ursprung, en förbannelse. När en sadistisk kund våldför sig på henne väcks förbannelsen till liv och Viorica kräver hämnd.

Henrik Wolgasts författardebut imponerar. Han skriver med driv och konstruerar en skrämmande intrig om våld, svek och hämnd. Två personers öden beskrivs: Vioricas och Katjas. Bägge utsätts för svåra övergrepp och deras öden vävs ihop. Wolgast beskriver deras liv och vanmakt på ett gripande sätt. Halvvägs in i boken dyker sedan vampyrerna från Rumänien upp och den ingrediensen förtar tyvärr bokens allvarliga budskap. Bita den hand som slår blir en skräckthriller som i och för sig är rafflande, men det socialkritiska budskapet försvinner bland bloddrypande vampyrer. Budskapet hade gått fram så mycket bättre utan övernaturliga förbannelser. Men som skräckthriller är boken bra.

LARS-ERIK HOLM

Henrik Wolgast

Henrik Wolgast. Foto Nora Tysklind

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22