BEVAKAREN

Nov 22nd, 2015 | By | Category: 2015-11 nov, Recension

Omslag till BevakarenAv Dan Nilsson
Hoi Förlag, 2015
ISBN 978-91-7557-996-2, 319 sidor

Niklas ville bli polis men misslyckades och nu försöker han kompensera det genom att verka utanför lagen, men ändå, likt en seriehjälte utan mask eller initial på bröstet, bekämpa laglöshet, inte minst den dolda prostitutionen. När nattvandraren Jonas försvinner får hans sambo strax därefter påhälsning av Niklas Lund, som leder henne på rätt väg i sökandet..

När sexköpslagen som tillåter försäljning men inte köp av sexuella tjänster antogs i Sverige den 29 maj 1998 försvann mycket av den synliga prostitutionen till massageinstitut eller till sajter på Internet.

Dan NilssonTidningslayoutaren och reportern Dan Nilsson bodde en tid i ett hus som hyste ett thaimassageinstitut där man misstänkte prostitution. I en artikel berättar Nilsson att hanteringen var välorganiserad och utanför satt sutenörerna i bilar och bevakade sina kvinnor och deras kunder. Om detta skrev han först en reportagebok och därefter en artikelserie i Aftonbladet. Nu har hans erfarenheter i ämnet blivit en roman som vill visa hur pass mycket prostitutionen försökt osynliggöra sig genom flytten till nätet. Inte nog med detta, boken beskriver hur huvudpersonen i ett slags samarbete med delar av både den synliga och dolda verkligheten har skapat ett eget juridiskt system som kämpar mot brott.

I Bevakaren beskriver Nilsson hur en man som hänger ut misstänkta brottslingar på en webbsida (jfr sajten Lexbase som publicerar namn på dömda) blir mördad. Detta och försvinnandet tycks höra ihop. Sedan Niklas Lund kontaktat Katarina upptäcker hon att han vet väldigt mycket om Jonas, mer än vad som känns normalt..

En hel del tillbakablickar för oss till den skånska metropolen Eslöv där Niklas växte upp och fick idén att flytta till Stockholm och bli polis. Nu har han i stället blivit något av en kufisk Sherlock Holmes med datorn som förstoringsglas, pipa och kanske sprutan med sjuprocentigt innehåll. Dessutom har han en falsk polis-ID.

Bevakaren är ingen oäven spänningsroman om hur brottslingar kan gömma sig djupt nere i internet och hur vigilanteverksamhet är på gott och ont. Författaren vill dessutom berätta om hur en människa kan formas genom sin längtan.

LENA JEPPSSON

 

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22