BESKED FRÅN BERLIN En roman om kärlek och krig

Jun 1st, 2015 | By | Category: 2015-06 juni, Recension

Omslag till Besked från BerlinAv Otto de Kat
Bericht uit Berlijn, 2012
Översatt av Per Holmer
Lind & Co, 2015
ISBN 978-91-7461-377-3, 203 sidor

Krigsåret 1941 är den nederländske diplomaten Oscar Verschuurs familj spridd över Europa. Själv är han stationerad i Schweiz, hustrun Kate arbetar som frivillig på ett sjukhus i London och dottern Emma finns i Berlin där hon är gift med den ”hygglige” tysken Carl, som arbetar på utrikesdepartementet där det fortfarande finns ett visst motstånd mot Hitler. Beskedet i boktiteln hör ihop med att Emma får veta kodnamn och datum för det tyska angreppet på Sovjetunionen. När hon vidarebefordrar denna information till fadern är hon säker på att han, som inte enbart är diplomat utan också agent för Churchills engelska regering, vet vad han ska göra med uppgifterna.

Otto de KatOscar Verschuur lever en skuggtillvaro där han hjälper flyktingar över gränser, är rådgivare åt britternas underrättelsetjänst och han anar att Gestapo håller ögonen på honom. Om han för uppgiften om Operation Barbarossa vidare till de allierade riskerar han dotterns liv, men om han inte gör det kommer hundratusentals ryssar att dö. Ett annat dilemma är att han inte vet om han kommer att bli trodd eftersom Sovjetunionen och Nazityskland är allierade genom Molotov–Ribbentrop-pakten från den 23 augusti 1939.

Svåra val är oundvikliga i krigstider och i otaliga spionromaner som utspelas under andra världskriget berättas om detta. Men de Kat lyckas variera den konfekten genom sitt val av övriga familjemedlemmars dilemman. Hustrun Kate dras till den unge kongolesiske soldaten Matteous som sårad hamnar på sjukhuset där hon arbetar, Operation Barbarossa inleds och Emmas ruelse fortsätter.

de Kat beskriver väl den feberartade känsla som kriget utsätter människor för och get ett gripande porträtt av människors kärlek, förluster och ånger i en värld fylld av kaos och blod.

PER MAGNUSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22