BERLIN med en vägledning till det kommunistiska och nazistiska Berlin

Nov 16th, 2014 | By | Category: 2014-11 nov, Recension

Omslag till BerlinAv Jan Mosander
Fischer & Co, 2014
ISBN 978-91-88597-73-3, 372 sidor

Jan Mosander var i början av 1970-talet tidningen Expressens korrespondent i Tyskland och drygt 20 år senare korrespondent där för Sveriges Radio. Han är alltså rätt person att guida läsaren genom den tyska huvudstadens historia och geografi.

Nu kommer hans bok om Berlin ut för fjärde gången och har dessutom utökats, vilket kan tyckas naturligt eftersom denna stad haft så stor betydelse för 1900-talets historia. Här började Första världskriget och är dog det tyska kejsardömet, Weimarrepubliken och Adolf Hitler. Denna november är det 25 år sedan Berlinmuren föll, symbolen för den andra stora diktaturen i Tyskland – den i DDR som följde direkt på nazismens järngrepp i landets östra del.

Jan MosanderMosander leder oss kunnigt genom dessa politiska skiftningar. Han har träffat koryféer som Hitlers rustningsminister och favoritarkitekt Albert Speer och han har besökt Hermann Görings änka liksom han träffat östtyska oppositionella som Wolf Biermann och Robert Havemann, något som gjorde att Stasi uppmärksammade honom.

Det är en trivsam skildring av Berlin i nutid och i dåtid då staden tillhörde två länder.  Nu är den förändrad men Mosander har hittat platser där kontrasterna finns kvar och där den alternativa livsstilen frodas. I de nya avsnitten finns också en intressant beskrivning av de gamla östtyska kommunistledarnas hem.

Allt beledsagas av kartor.

KARL HJELM

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22