BERÄTTELSER OM DITT LIV

Jul 10th, 2021 | By | Category: 2021-07 juli, Recension

Omslag till Berättelser om ditt livAv Ted Chiang
Stories of Your Life and Others, 2002
Översättning John-Henri Holmberg
Fri tanke förlag, 2020
IBSN 978-91-8858-983-5, inbunden, 334 sidor.

Tänk om … Tänk om jag inte en dag fått Ted Chiangs novellsamling Utandning i handen, med uppgiften att skriva några ord (resultatet föreligger som recension här i DAST 27/5 2021). Då hade jag aldrig fått förmånen att läsa Chiangs andra samling Berättelser om ditt liv, liksom Utandning i förstklassig svensk översättning av John-Henri Holmberg.

Ted Chiang är född 1967, och debuterade som författare 1990. Hans författarskap utmärker sig bland annat genom hans ytterst sparsmakade produktion. Sedan debuten har han endast publicerat arton noveller men dessa är av så hög klass att han vunnit flera litterära priser.

Tänk om … Denna lek med tanken är utgångspunkten för science fiction med betoningen på science, fiktion byggd kring vetenskapliga och filosofiska tankeexperiment. (Kanske kan denna inriktning grovt särskiljas från ”sci-fi” som mera kretsar kring spekulation kring utomjordiskt liv och dylikt.)

Utomjordiska varelser stöter man på hos Chiang i novellen Berättelsen om ditt liv (filmatiserad 2016, då med titeln Arrival). Jag tycker Chiang i denna novell excellerar i konsten att med enkla penseldrag skapa levande personporträtt.Här balanseras en tankemässigt avancerad story vävd kring språk och tid med en rörande berättelse om en kvinnas relation till sin dotter. Tänk om …

Tänk om vi kan bära på minnen av framtiden? Tänk om rymdvarelserna inte är på jorden för att erövra, men däremot kan lära ut sitt språk, ett språk som är simultant i stället för sekventiellt, ett språk via vilket vi kan se in i framtiden? (Jag säger inte att detta är enkelt …)

Chiangs litterära språk är okomplicerat och kännetecknas av klarhet. Jag nämnde lättheten i personporträtten. På följande eleganta sätt introduceras Renée, en av huvudpersonerna i Division med noll (varning för långt citat):

”Carl hade träffat Renée på en fest hemma hos en av sina kollegor. Han hade fascinerats av hennes ansikte. Hon hade ett anmärkningsvärt alldagligt ansikte, och för det mesta bar det en dyster min, men på festen såg han henne le två gånger och rynka pannan en gång. I de ögonblicken uppfylldes hennes ansikte av den min det bar, som om det aldrig uttryckt någonting annat. Carl hade häpnat. Han kunde känna igen ansikten som log regelmässigt, eller som regelmässigt rynkade pannan, även om de saknade rynkor. Han blev nyfiken på hur hennes ansikte kunnat utveckla ett så intimt förhållande till så många uttryck, men trots det oftast inte avslöjade någonting alls.”

Frågan om våra ansikten, och skönhetens betydelse, diskuteras med briljans i novellen Gilla det du ser. Texten är skriven i formen av en dokumentär där personerna gör föregivna intervjuutlåtanden om sin syn på kalliagnosi, eller ”kalli”. Kalliagnosi är ett ingrepp som leder till ”skönhetsblindhet”, som gör att de som gjort ingreppet inte reagerar värderande på utseenden. De är helt enkelt okänsliga för ”vackert” och ”fult”. Syftet är att motverka ”yttrismen” (i engelska originalet ”lookism”). Ett oändligt intressant ämne tycker jag eftersom vårt mänskliga förhållningssätt till den andre nästan undantagslöst influeras av dennes yttre – något som ju utnyttjas frekvent i påverkanssammanhang.

Novellen Helvetet är Guds frånvaro leker med kristendomens traditionella syn på himmel och helvete, och med tanken på en gudomlig rättvisa. Inspirationen här har Chiang hämtat från Jobs bok.

Samlingen innefattar ytterligare fyra noveller utöver de här nämnda, texter som på olika sätt experimenterar med verklighetens beskaffenhet. Till det mer generösa hör Chiangs korta kommentarer till novellerna. De är skrivna med en röst som gör författaren närvarande. Här ges en bakgrund till texternas tillkomst och en del fördjupningar av idéinnehållet.

Detta är stundtals välbehövligt. Berättelser om ditt liv är ingen lättforcerad läsning men den som antar utmaningen ångrar sig knappast!

KARIN TJÄDER

Ted Chiang

Ted Chiang. Foto Albert R Ortega/Getty images

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22