BELÄGRING Malta 1565 En våldsam tid – En plats för hjältar

Apr 28th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Belägring

Av James Jackson
Blood Rock 2007
Översatt av Lennart Olofsson
Norstedts 2009

Turkarna var på 1500-talet en aggressiv krigsmakt som önskade utöka sitt inflytande i Medelhavet. 1522 angrep de ön Rhodos och eftersom de var framgångsrika tvingade de johanniterriddarna, som sökt sin till dit, att fly. Den tysk-romerske kejsaren Karl V gav dem ön Malta som förläning, mot en årlig ersättning. De skulle betala med en jaktfalk (jfr Riddarfalken från Malta av Dashiell Hammett).

Men turkarna gav sig inte. Med en stor flotta angrep de år 1565 Malta och hotade johanniterriddarnas själva existens. Det blev fruktansvärt blodiga strider som fortsatte hela sommaren. Den sista resten av johanniterorden höll stånd bakom sina befästningar och resultatet blev en av historiens blodigaste belägringar.

James Jackson

Mot denna historiska bakgrund har  James H. Jackson skrivit en färgstark skröna där den unge engelske äventyraren, riddaren och piraten Christian Hardy (som har kraftiga drag av Errol Flynn) kan hantera vapen av allehanda slag och också vet hur man älskar när han träffar Maria som är dotter till Maltas överståthållare.

Det är en rivig och frän äventyrshistoria som mycket påminner om min ungdoms matinéfilmer.

44-årige Jackson har doktorerat i militärhistoria. Som författare har han tre thrillers och en faktabok på samvetet. Nu tänker han helt ägna sig åt historiska romaner. Det är inget uselt val.

PER MAGNUSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22