BELÄGRING

Oct 3rd, 2011 | By | Category: 2011-10 okt, Recension

Omslag till BelägringAv Hassan Loo Sattarvandi
Albert Bonniers förlag 2011
ISBN9789100124953, 224 sid, inb

Romanen handlar om Caspian, femton år, bosatt i en förort. Mamman är psykiskt sjuk, medicinerar psykofarmaka, arbetslös och besatt av att hennes man återvänder inom kort. Samtalen med sonen handlar nästan uteslutande om att Caspian just missat ett telefonsamtal med fadern som, enligt moderns version, högst tillfälligt befinner sig utomlands för att begrava sin mor och hälsa på vänner – en fantasi som upprätthåller en slags livsgnista hos modern. Någonstans i bakgrunden figurerar också en bror, men Caspian lever ett till synes ensamt liv tillsammans med modern.

Livet utanför familjen kretsar kring skolan och gänget. Hans skolprestationer är goda, vilket knappast är en merit i gängets ögon. Lärarna undrar varför han inte kan prestera mer på lektionerna. Han kan ju ta sig hur långt som helst. Caspian äcklas av skolan och lärarna och känner mest ångest över att vara där.

Livet kretsar istället i eller i periferin av gänget med dess koder. Ett liv som kostar på. Det är brutalt och rått och här finns nästan ingen plats för Caspian. Han är i grunden en känslig och reflekterande person som har svårt att hitta en plats i gänget. Handling och tanke blir oförenliga, orden stockar sig, vilket blir särskilt tydligt då han försöker närma sig en förälskelse. Kort sagt, en främling i en värld som han inte kan orientera sig i.

Berättelsen formar sig till ett långt oavbrutet telefonsamtal med en kompis. Det avbryts då och då av stönanden: fattar du inte? Lyssna? Startpunkten är ett uppvaknande, en morgon som alla andra men med en obehaglig känsla av att något inte är som det ska. Slutpunkten är en grov misshandel och att det kunde ha blivit annorlunda om bara…. och varför han inte lydde sin känsla… och varför hade han inte bara stannat hemma i sängen och struntat i skolan..

Romanen ger en mycket påträngande och uppfordrande inblick i att vara utanförstående och rotlös, att vara ung och offer i en tillvaro som inte lämnar mycket till övers för människor i marginalen eller dem som inte helt ställer upp på villkoren. Romanen är mycket skickligt uppbyggd, andlös och mycket påträngande. Texten borde ingå tillsammans med ett urval andra texter för alla dem som professionellt eller på annat sätt arbetar med ungdomar.

ULF MALMSTRÖM

Hassan Loo Sattarvandi

Hassan Loo Sattarvandi. Foto Cato Lein

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22