BEKÄNNELSEN

Nov 6th, 2018 | By | Category: 2018-11 nov, Recension

Omslag till BekännelsenAv Jo Spain
The Confessionn, 2018
Översatt av Hanna Williamsson
Modernista, 2018
ISBN 978-91-7781-473-3, 334 sidor

Spains spänningsroman börjar med en våldsam händelse och läsaren tvingas grubbla vart det ska leda. Det handlar mycket med om varför det skedde än vem som gjorde det.

En sen kväll kommer en man till den ökände bankiren Harry McNamara och hans fru Julie, går in i det lyxiga huset och med obeskrivlig brutalitet angriper Harry. Julie kan inte begripa vad som händer medan hon stel av skräck ser det som händer.

Det är ifrån Julie McNamaras, utredaren Alice Moodys och mördaren J P Carneys synvinklar berättelsen utspelas. Först får vi veta hur det gick till när Julie först mötte sin make. I återblickar berättas om deras liv och starka kärlek. Detta blir en kontrast till vad vi i övrigt fått veta om honom – att han var en svekfull, girig och korrupt människa,

Mördaren Carney är inte mindre dubbelsidig. Bara en timme efter det oerhörda dådet överlämnar han sig till polisen, erkänner att han slagit ihjäl McNamara i hastigt mod och att han inte ens visste vem han riktade sitt våld mot. Det ser ut som om fallet är klappat och klart – förövaren inlåst och polisen har ett ögonvittne. Berättelsen om honom börjar i barndomen och han har inte haft det lätt. Troligen skulle han ha hamnat ännu mer snett om han inte haft en syster som försökt styra honom.

Synnerligen ovanlig som polis är Alice Moody. Hon är sjukligt överviktig men klok som en pudel och snabb i hjärnan, Ett drag som hon har gemensamt med andra litterära poliser är att hon är envis som synden, ger sig aldrig.

Julie plågas av tanken att det som hände bara var en början och att allt inte är över. Hon tvivlar på att Carney överlämnade sig till polisen på grund av samvetskval. Det ligger mer bakom, tänker hon, och mer eller mindre målar fan på väggen.

Det är en fascinerande historia Jo Spain skrivit, en som får läsaren att ställa många frågor om det mänskliga psyket. Frågan varför återkomer gång på gång medan man ivrigt läser vidare för att få veta om författaren har andra svar än man själv. Jag hittade trådar till Tennessee Williams klassiska pjäser Katt på hett plåttak och Plötsligt i somras som också handlar om sexlängtan, stora och små lögner och människans utsatthet.

Jo Spain är född i Dublin och har ett förflutet som politisk rådgivare åt den irländska regeringen. Hennes tre första romaner utgör en trilogi, inledd med debutboken With Our Blessing (2015), som utnämndes till Irish Times Crime Fiction Book of the Year. Bekännelsen (The Confession) är hennes första fristående thriller.

KARL HJELM

Jo Spain

Jo Spain. Foto Isobel Spain

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22