BEFRIELSEN

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-1, Recension

Av Leon Uris
Redemption 1995
Norstedts 1996

Uris är en märkvärdig författare. Han skriver episka berättelser som få andra och denna bok, som är den tredje i en serie där föregångarna heter Röd gryning och Upproret, visar än en gång att han är en mästare.

Boken utspelas i mitten av 1880-talet. Spelplats är huvudsakligen Nya Zeeland och Irland under en historisk period fylld av turbulens och politiska omvälvningar.

Berättelsen utgår från huvudpersonen Rory Larkin som av personliga skäl vill bli en frihetskämpe för Irlands sak. Men Uris berättar mer än så.

Han ger en inblick i rebelliskt psyke och styr därmed historien från ett personligt till ett allmängiltigt plan. Historiska och påhittade personer i detta galleri av människor styrs av författaren på ett sådant sätt att man gärna tror (åtminstone under läsningens gång) att det är just så har det måste ha gått till. Tragiska händelser, kamp och fattigdom är grogrund för uppror och emellanåt barnslig inbilskhet, kärlek kan leda till både frid och förnedring, precis som man inbillar sig att det är.

Uris skriver om livet, om hjältedåd och misslyckanden i en tid då våld och blodsdåd inte var mer sällsynta än nu.

Abstinens inställer sig efter de 494 sidorna.

JOHN WAHLBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22