BEDRÄGLIGT SKEN

May 30th, 2016 | By | Category: 2016-05 maj, Recension

Omslag till Bedrägligt skenAv Måns Ripa (pseud för Finn Bergstrand)
Ultima Esperanza Books, 2016
ISBN 9789188263063, häftad, 216 sidor

Måns Ripa är en pseudonym för Finn Bergstrand och skriver böcker under båda namnen. Mestadels är det skälmaktiga kriminalromaner. Skälmaktigheten kanske smittar bland pensionärer eftersom han liksom Tomas Arvidsson är bosatt i Kalmartrakten. Författaren är pensionerad UD-ambassadör.

Det här är dessutom en framtidsroman. Den tilldrar sig 2018. Ryssland har blivit starkare och Putin leder fortfarande landet, men i USA är det Donald Trump som är president. IS har stor makt i Mellersta Östern och Nordafrika. Den svenska regeringen hukar under hotet från ryssarna.

Måns RipaRegeringschefen i Estland, Anders Ustav, flyr till Sverige när hans hemland blir invaderat. Han har med sig hemliga uppgifter som visar på att Ryssland vill fortsätta och annektera fler av de intilliggande länderna. Svenskarna som vill hålla sig väl med ryssarna tvekar hur de ska göra. De är till och med villiga att offra esten.

Ustav blir tills vidare placerad på en ö, men förstår att han inte kan stanna där. Ryssarna liksom den svenska regeringen jagar honom. Han får ändå några svenska vänner som hjälper honom att hålla sig undan.

Måns Ripa har hittat en bra ingång med en handling som tilldrar sig ganska få år fram i tiden. Det gör att man kan känna igen sig och att de politiska karaktärerna ofta är välkända. Han har inte heller överdrivet det politiska skeendet. Det skulle kunna se ut så här om två år.

Däremot är karaktärerna bara skissade, gestaltningen är inte det bästa i boken. Även dialogen har liknande svagheter vilket gör att det realistiska intrycket förtas. På det hela taget är det trots allt en god idé, som kanske kan utvecklas till en god fortsättning.

NISSE SCHERMAN

 

 

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22