BEDRAGERSKANS VÅGSPEL

May 20th, 2023 | By | Category: 2023-05 maj, Recension

Omslag till Bedragerskans vågspelAv Johan Elfver
Ordalaget bokförlag, 2023
ISBN 978-91-7469558-8, inbunden, 274 sidor

Detta är den tredje (och gissningsvis avslutande) delen i trilogin om Maria, hon som är bedragerskan.

Men som påpekas i den första boken, Den oskyldiga bedragerskan, så är hon personligen oskyldig till bedrägeri. Det är hennes man Jan som iscensätter sitt självmord för att hustrun ska få ut livförsäkringen.

Försäkringsbedrägerier är ett genomgående tema i trilogin. Folk dör, och dyker levande upp igen, vilket förstås gör mottagaren av försäkringen till bedragare.

Johan ElfnerJag skrev ”En roande bagatell” om den första boken. Nummer två, Bedargerskans revansch, kallade kollega Pär för en berättelse ”i gränslandet mellan spänning, skröna och feelgood.” Och han ville se bedragerskan på fler äventyr, och det sker här. Förlaget har bytt texten ”Spänningsroman” till ”feelgood crime” och ”En humoristisk relationsdriven krimroman”.

Författaren, bosatt i Amsterdam, låter handlingen hoppa mest mellan badorter i Portugal, Amsterdam och Sydafrika. Det inledande försäkringsbedrägeriet beskrivs i detalj men kräver flera kunskaper som ytterst få kan ha, så väl genomfört att polisen är helt övertygad om att det skett en olycka.

Det här är ju feelgood så trots en del våldsamma och actionfyllda avsnitt tycks allt sluta väl för huvudpersonerna.

Ni som läst de två första delarna måste avsluta med denna. Dock klarar även förstagångsläsaren att förstå vad som hänt eftersom förklaringar ges efter hand.

Mycket bedrägeri alltså, men jag slogs av en annan återkommande detalj: det äts väldigt ofta omeletter till espresson. Författarens favoritmat?

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22