BARRFIOLERNAS RIKE

Nov 20th, 2017 | By | Category: 2017-11 nov, Recension

Omslag till Barrfiolernas rikeAv Joni Huttunen
Doppelgänger, 2016
ISBN 9789188391049, 143 sidor

Miika är en vilsen man uppvuxen i Göteborgs mer fattiga utkanter och uppfostrad av en ensamstående finsk mor. Miika får reda på av sin mor att de äger en stuga i byn Sinio, hennes barndomshem, långt in i skogen i Finland. Han beger sig dit av nyfikenhet och för att få lugn och ro att skriva vidare på sin roman. Han finner stugan i förhållandevis gott skick, städar, eldar, ställer upp sin skrivmaskin och inrättar ett behagligt liv. Allt inbäddat i granskog och med en sjö i fonden.

Det är den huvudsakliga och idylliska inramningen till berättelsen. Samtidigt löper en mörk skugga över den solida idyllen. Den har frammanats av både modern, och av mormodern som han besöker på ett ålderdomshem i Helsingfors. Båda får något illavarslande mörkt i sina ögon, när han insisterar på att åka till stugan.

Joni HuttunenVäl i stugan tråcklar författaren en väv av egendomligheter, mystiska figurer som rör sig utomhus bland granarna, en vilsekommen hund som blir en trogen gäst i stugan, underliga ljud och märkliga budskap klottrat i hans manuskript. Hemska drömmar om våld interfolieras med skrämmande fantasier.  De får ytterligare näring genom huvudpersonens intag av sprit.
Stugan bär uppenbarligen på en hemlighet. Berättelsen mynnar sålunda i en upplösning av det mer makabra slaget.

Romanen är författarens debut. Den är lovvärd så till vida att den rör ett tema om en ung mans utanförskap och spänningen mellan det finska och svenska. Inte sällan ventileras  gamla fördomar. I texten frammanas samtidigt  stämningar i gränslandet mellan drömmar, fantasier och verklighet. Ibland lyfter den, men för det mesta uteblir spänningen och texten väcker frågor om författarens budskap.

ULF MALMSTRÖM

Mer om författaren: http://www.doppelgangerforlag.se/?page_id=186

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22