BARN 44

Mar 30th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Barn 44

Av Tom Rob Smith
Child 44 2008
Översatt av Karin Andrae
Norstedts 2009

I Stalins Sovjetunion fanns inget brott om man inte på förhand hade en brottsling. Å andra sidan var redan den först misstänkte en brottsling, oavsett hur skyldig eller oskyldig han var.

En dröm för de som bara ville få siffrorna att stämma: ett brott, en brottsling. En mardröm för de som ville att den misstänkte ”brottslingen” också skulle ha med brottet att göra.

Leo Demidov är säkerhetsofficer i MGB och han får för sig att utreda en serie barnamord. Trots att myndigheterna redan förhört och avrättat misstänkta mördare. Han hamnar i onåd och blir slutligen fredlös.

Leos och hans hustru Raisas desperata jakt på mördaren genom ett senstalinistiskt Sovjet blir ett Dantes besök i infernot. All tänkbar, och otänkbar, materiell nöd rullas upp för läsaren, men allra värst är den abnorma syn på liv och människor som det stalinistiska systemet födde och gödde.

Allt elände till trots växer det fram en mänsklig värme i torftigheten hos den ryska landsbygdens folk. Rob Smith behärskar mästerligt miljö och personskildring. Intrigen har spets (med skruv!) och debuten kan inte annat än applåderas.

PER ERIK TELL

Tom Rob Smith. Foto Jerry Bauer

Tom Rob Smith. Foto Jerry Bauer

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22