BARKARBYMORDET

Jan 27th, 2022 | By | Category: 2022-01 jan, Recension

Omslag till BarkarbymordetAv Nicklas Rydberg
Lind & Co, 2022
ISBN 9789180182638, inbunden, 392 sidor

Författaren är advokat och från Stockholm. Detta är hans debutroman. Han har skrivit en polisroman, men med militärpoliser i huvudrollerna för ovanlighetens skull.

Vi får följa överstelöjtnant Agnes Brandt och hennes två medarbetare kaptenerna Peyman Rezazi och Mats Haskinen. De är ett intressant team om än något udda. De är snyggare, smartare och effektivare än de flesta. Egentligen har de få fel. Åtminstone som de visar utåt. De båda kvinnorna är sexuellt utlevande och sitter gärna med fötterna på skrivbordet? Vem gör det numera?

Man har ju fått höra att det inte går att beskriva polisarbete i detalj, det skulle bli alltför segt och långtråkigt. Men det är just vad Nicklas Rydberg gör här. Och ja, det blir outhärdligt utdraget. Frånvaron av någon som helst action är påtaglig. Det är kanske därför författaren har sprängt in två omotiverade spänningsladdade händelser i intrigen, utan bäring på huvudberättelsen. En biljakt på en hemvärnsman på bondpermis och ett rån som brutalt förhindras av Agnes.

En man hittas skjuten till döds vid den gamla flygbasen i Barkarby. De militära kopplingarna gör att Agnes och hennes gäng får hand om utredningen. Och som sagt, den segar sig fram. Jag känner att de borde ha kunnat lösa detta fall snabbare, men de arbetar omständligt och tar gärna raster och pauser.

En bensinstationskedja förekommer ofta i handlingen. Varumärkesplacering? De har det bästa kaffet säger militärpoliserna.

Jag kan tänka mig att läsa om dessa supermänniskor igen. Idén med en trio militärpoliser är intelligent. Men jag önskar mig ett totalt omtag på upplägget. Realism är aldrig fel, men den har ett pris.

NISSE SCHERMAN

Nicklas Rydberg

Nicklas Rydberg. Foto Eva Lindblad

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22