BARFOTAFLICKAN

Jun 26th, 2015 | By | Category: 2015-06 juni, Recension

Omslag till BarfotaflickanAv Katerina Janouch
Piratförlaget, 2015
ISBN 978-91-642-0433-2, 454 sidor

Detta är Janouchs åttonde bok om barnmorskan Cecilia Lund och hennes man John. Här har hon gått ifrån sitt tidigare mönster där Cecilia löser en, ibland farlig, gåta genom något som kan likna detektivarbete. Nu fyller huvudpersonen 40 och arbetar på ett nytt och modernt BB dit en papperslös kvinna kommer för att föda och nästa dag försvinner hon men lämnar kvar den nyfödda babyn.

Katerina JanouchDet kan vara till fördel för läsupplevelsen att ha läst de tidigare böckerna, men det går att hoppa in i serien ändå. I Barfotaflickan är historien allvarligt samhällstillvänd. Cecilia Lund engagerar sig i frågor om människors lika värde och får kritik över att hon bryr sig om de tillresta tiggarnas prekära situation. Samtidigt ägnar sig författaren mer än vanligt åt huvudpersonens omfattande familj med deras allvarliga och mindre allvarliga bekymmer, samtidigt som beskrivningen av barnmorskans arbete ges djup och spänning.

Jag har tidigare berömt Janouch för hennes vardagsnära personskildringar, beskrivningar av yrkes- och familjeliv. Det är ett intryck som kvarstår efter att ha läst denna roman.

INGER STRANDBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22