BARA DU

May 9th, 2018 | By | Category: 2018-05 maj, Recension

Omslag till Bara duAv Ninni Schulman
Forum, 2018
ISBN 9789137150703, inbunden, 352 sidor

Ninni Schulman har här lämnat sin trygghetszon och skrivit en psykologisk spänningsroman som tilldrar sig till stor del i Stockholm och i en stuga i Dalarna. Borta är de värmländska skogarna och borta är journalisten Magdalena Hansson. Men författaren lugnar fansen av den serien. Magdalena kommer tillbaka.

Det känns skönt att konstatera att Ninni kan skriva annat än polisromaner från glesbygden. Här är poliserna borta. I själva verket handlar boken om två personer. En man och en kvinna och deras stormande kärlekshistoria. Iris är formgivare och lever ensam med några kompisar och sociala medier som sällskap. Pål är lika ensam och arbetar som spärrvakt.

Han hjälper henne i ett akut läge att byta däck och en romans börjar spira. Han är precis den hon väntat på. Uppmärksam, artig, snäll och en hejare på att laga mat. Pål gör allt för att tillfredsställa Iris alla behov. Men som läsare märker man att det är någonting som inte är som det ska. Med henne, med honom, eller båda. Det finns en underton av annalkande fara hela tiden. Kärlekshistorien blir alltmer uppskruvad och det är tydligt att slutet inte kommer att bli angenämt.

De två huvudkaraktärerna är fint gestaltade och man blir ytterligt nyfiken på dem. Vad driver dem? Vilka är deras drivkrafter? Ninni Schulman har som vanligt ett angenämt, underhållande och färgstarkt språk. Det är en fröjd att läsa.

Sedan får boken sin upplösning och då är jag inte alls lika road. Den känns slarvigt gjord och trovärdigheten sjunker kraftigt. Tyvärr kan jag av spoilerskäl inte beskriva det närmare, det vore nästan brottsligt.

Men Ninni Schulman visar att hon kan skriva psykologisk spänning. Kanske är det också så att jag är extra känslig. Bokens avslutning passar måhända andra bättre än denne kräsna läsare.

NISSE SCHERMAN

Ninni Schulman

Ninni Schulman. Foto Anna-Lena Ahlström

 

 

 

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22