BANANSTJÄLKEN

Dec 28th, 2008 | By | Category: 1998-4, Recension

Av Kjell E Genberg
MBAB 1998

Detta är en ovanligt bra polisroman om en ovanligt sjuk seriemördare och två abnorma kvinnor. Författaren har bemödat sig om såväl personteckning som miljöer och psykologisk trovärdighet. Jag gillar särskilt parhästarna Gerhard Aspling och Nisse Bredberg, som båda har humor och härlig dialog. Bredberg får vi dessutom följa genom vardags livets alla glädjeämnen och förtretligheter. Som många kolleger i kriminallitteraturen lever han i ett omöjligt äktenskap. Men han är inte alkoholiserad. Tack för det, jag börjar bli trött på snutar som krökar hela tiden för att det är så synd om dem! Dessutom har Nisse hopp och visioner här i livet, och det blir till sist han som ringar in seriemördaren.
En sidohistoria handlar om en kvinna som förlorat sina två barn, vilka sedan hittas drunknade i en bil, förmodligen mördade. I det fallet finns bra vittnen, vilket inte hindrar att poliserna luras iväg till Tyskland helt i onödan. Incest och/eller våldsamma män förklarar mycket av hur de båda mördarna har kunnat bli så sjuka. På sätt och vis är båda offer. Det är väl så det är med livets jävlighet, jag vill inte på något sätt antyda att Genberg gjort det lätt för sig. Tvärtom, han problematiserar så bra att ingen av historierna blir det minsta banal. Och inte snaskiga heller, trots dubiösa bananstjälkar som religiöst överspända kvinnor och narcissistiska kroppsbyggare.
Slutscenen är mycket spännande och bra utförd. Men jag undrar ändå om den är alldeles nödvändig. Profilen på sådana här Quick-typer är väl att de innerst inne vill bli fast. Hur ska man annars tolka att mördaren tappar ett mycket avslöjande tidningsurklipp på en av brottsplatserna?

CHRISTER B JOHANSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22