BAKOM RÖDA ARMÉNS LINJER Finska fjärrpatrullens sista uppdrag: Operation Hokki

Jan 2nd, 2013 | By | Category: 2013-01 jan, Recension

Omslag till Bakom Röda arméns linjerAv Mikko Porvali
Operation Hokki – Päämajan valettu kaukopartio 2011
Översatt av Heidi Granqvist
ISBN 978-91-86597-34-4, 252 sid

Här är ytterligare en skildring från en av andra världskrigets utkanter, denna gång Finland under fortsättningskrigets sista veckor. Berättelsen handlar om Ilmari Honkanen som utsågs att leda en fjärrpatrull med uppgift att skära av fiendens järnvägstransporter till stridsplatserna i Norra Karelen. Om detta lyckades skulle Finland kunna vara lite hårdare i förhandlingarna om vapenvila.

Det blev ett mycket dramatiskt uppdrag, kanske det mest dramatiska under fortsättningskriget. Det står i alla fall klart att det kom att bli Finlands största luftlandsättningsoperation. Men säg den operation som går felfritt från början till slut. Här höll allting på att gå åt pipan från början – ett ett transportplan störtade, en pilot söp sig full och lyckades krocka med ett träd. Till råga på allt blev patrulledaren sjuk

Trots alla dessa motgångar lyckades gruppen spränga järnvägen från Petroskoj (det svenska namnet på Petrozavodsk), störa de sovjetryska underhållstransporterna och uppehålla fienden så länge att patrullen fortfarande befann sig i fält när vapenvilan utlystes.

En av medlemmarna i fjärrpatrullen var Antti Porvali, författarens farfar. Boken är baserad på krigsveteraners berättelser, dagböcker och fotografier och innehåller ny information om fortsättningskrigets slutskede. Den hemligstämplade operation han beskriver bröt faktiskt mot det fredsavtal som slöts, eftersom de finska soldaterna befann sig på fiendemark när vapenvilan utlystes.

Boken innehåller vid sidan av den intressanta texten (med många fotnoter) också ett stort antal svartvita bilder som ger läsaren en känsla för vilka strapatser dessa modiga finska soldater utsattes för.

Författaren Mikko Porvali (född 1980) är brottsutredare inom den finska polisen och har också haft internationell uppdrag för krigsmakten. Denna, hans tredje bok, nominerades till Finlandiapriset 2011 i kategorin fackböcker.

PER MAGNUSSON

Mikko Porvali

Mikko Porvali. Foto Tommi Anttonen

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22