BAKLÄNGESBIBELN

Oct 29th, 2020 | By | Category: 2020-10 okt, Recension

Omslag till BaklängesbibelnAv KG Johansson ( text) Jan Ferm ( bild)
Ekström & Garay, 2020
ISBN 978-91-89217-65-2, 229 sidor

Det var väl med viss bävan jag tog mig an en bok med titeln i baklängestext NLEBIB och med försättsblad Baklängesbibeln.

Bibeln är ju knappast vilken bok som helst och visst har den alltid tjänat som inspiration för all slags författarskap inte minst Gamla Testamentet och Moseböckerna.

Så kastar jag mig ut i ett minst sagt färgstarkt bildskapande. 11 noveller varav två publicerats tidigare och uppmärksammats. Texten arbetar sig bakåt i Gamla Testamentet utan vare sig hjälm eller skyddsväst och börjar med Uppenbarelseboken.

En religionsskeptiker, som har en del på sitt samvete i livet men som i nästa, möter Gud i en brinnande buske och får möjlighet att samtala och sedermera även byta roll med Gud. Därmed utmaningen att förändra sådant som gått snett under Guds försyn.

Det är en modern text där tidsbegrepp försvinner och den tekniska utvecklingen har tagit AI kontroll långt bortom dagens minneskapacitet av kvantkaraktär. Allt kan påverkas i parallella skeenden

Det är en text, som i all surrealism också har anslag av science fiction men med den djupa filosofiska frågeställningen runt Gud skapad ur mänskligt behov och vad som kan vara behovet av att själv se sig som Gud.

Sen tar sig författaren in i närkamp med olika Bibliska gestalter. Med Judas gestalten och en annorlunda tolkning av svek, Med Jesus och trohet till enda kärlek Maria Magdalena samt förvecklingar här.

Med Jesus som trollerikonstnär , Kain och Abel , där Kain har en annan grund att slå ihjäl Abel eller till sist Abrahams brännoffer av Isak som får ett annat sammanhang och tolkning.

Författaren har läst sin Bibel. Kanske särskiljer sig speciell tre noveller i mitt läsande. Det blir ett filosofiskt ”Rock-And-Roll”.

Där är Höga Visan och striden mellan köttets begär och religiös ortodoxi .

Där är Sodom och Gomorra, och kanske mest utmanande, Arken, hur den kan ha sett ut, livet ombord och till sist myteriet mot Noak och hans idéer när mänskligheten strandar på Ararat.

Novellen om Arken är bara så hisnande fantasifull, så dadaistiskt/surrelalistiskt, därmed så kul.

Nej, det här är ingen hädisk text som kan såra genom val av överskrift för novellsamling, vare sig Bibel baklänges eller Baklängesbibel. Ingen karikatyr av helig text. Visst en form av satir. Svårt att genre bestämma.

Författaren kan sin hantverk och är väl förankrad i filosofins komplexa frågor. Kanske han just därför kan tillåta sig att spränga det invanda och kasta sig ut i en ”omvänd” rymd som den science fiction- författare han är. Han utnyttjar moseböckernas fantastiska bildspråk väl, det blir fantasy eller stundvis ett slags dataspel.

Författaren KG Johansson, hade säkert roligt när han skrev dessa noveller med stöd av sin vän Jan Ferm som gjort fantasifulla bilder till texterna. Jag antar att dessa 2 har sina fans.

Jag har i alla fall haft väldigt skojigt under denna resa och jag hoppas andra också kan utmana sig och det invanda i en Rock-and-Roll musikalisk text

GUNILLA LINDBLAD

K G Johansson

K G Johansson

Jan Ferm

Jan Ferm

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22