BADHYTTEN

Jun 3rd, 2015 | By | Category: 2015-06 juni, Recension

Omslag till BadhyttenAv Christina Olséni & Micke Hansen
Historiska Media, 2015
ISBN 9789175452357, Inbunden, 368 sidor

Vågen av komiska och humoristiska romaner har även nått fram till deckargenren. Nu finns det ett antal författare som fullföljer trenden från Jonasson, Backman och Ingelman-Sundberg m fl. Dessutom kan man redan på omslaget konstatera att detta är en bok som det är tänkt att man får skratta åt. Färgglada, gärna tecknande karikatyrliknande illustrationer pryder böckernas framsidor. Ingen kan vara oklar om innehållet. Lite stereotypt kan man tycka.

Nu är definitivt inte alla böcker i kategorin av samma kvalitet. Den skiftar betänkligt. Olséni & Hansen tillhör de som lockar till skratt, eller kanske snarare fniss och småleenden. Det finns en feelgoodkänsla i den här boken som inte lämnar läsaren. Persongalleriet är förvirrat underhållande.

De fyra pensionärerna (ofta gamlingar inblandade i humorböcker dessutom) Egon, Ragnar, Elisabeth och Märta finner golfklubbens ordförande död i en bunker när de tjuvspelar tidigt en morgon. De tar för givet att någon av deras egna golfbollar har slagit ihjäl honom och gör allt för att dölja brottet.

Där börjar förvecklingarna och så småningom målar de, och flera andra av bokens karaktärer, in sig i flera hörn genom lögner och halvsanningar som trasslar till det för dem själva och för polisen.

I Falsterbo där detta utspelar sig finns denna sommar två poliser, båda förhållandevis orutinerade. Mårten är tankspridd, lat och slarvig men samtidigt förvissad om sin egen förträfflighet. Tur då att han har Lisa som partner. Hon försöker på bästa sätt lösa brottet som under handlingens gång blir fler. Borgmästaren hittas också död och det förmodade dubbelmordet blir också dubbelt så komplicerat att lösa.

De flesta av boken personer är ganska skruvade, men också charmiga och underhållande. De agerar sällan rationellt vilket gör att man får fnissa rejält emellanåt. Naturligtvis löses brotten, kanske mer av tur än skicklighet – men så ska det ju vara i böcker av den här typen.

NISSE SCHERMAN

Olséni och Hansen

Olséni och Hansen. Foto Karolina Rosenqvist

 

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22