AVGRUNDEN

Jun 19th, 2022 | By | Category: 2022-06 juni, Recension

Omslag till AvgrundenAv Yrsa Sigurdadottir
Gatið, 2017
Översättning Susanne Andersson
Harper Collins, 2022
ISBN 978-91-509-7006-7, inbunden, 346 sidor.

Yrsa Sigurdardóttir, född 1963, är en isländsk författare. Hon debuterade 2005 och hennes böcker har hittills sålts i över 2 miljoner exemplar och översatts till fler än 30 språk. Avgrunden är den åttonde boken som finns i svensk översättning, och den fjärde fristående delen i serien om polisen Huldar och barnpsykologen Freyja.

En ung, rik investerare hittas död, hängande i en snara på den gamla avrättningsplatsen Gálgahraun utanför Reykjavik. På mannens bröstkorg sitter en bit av en papperslapp med ett bleknat meddelande fastspikad och det är uppenbart att det inte rör sig om ett självmord. Huldar åker till mannens lägenhet där han träffar barnpsykologen Freyja tillsammans med en fyraårig pojke som inte kan förklara varför han befinner sig där. Pojken vet inte var han bor och hans teckningar visar något oroväckande. Huldar letar efter mördaren och Freyja försöker ta reda på mer om pojkens bakgrund och hitta hans föräldrar.

Det här är den första boken jag läser av Sigurdadottir och jag blir snabbt fångad av den intressanta intrigen och av hennes sätt att skapa spänning och beskriva personer och miljöer. Handlingen vecklas ut gradvis och mordet verkar ha samband med tidigare dödsfall. Slutet är lysande med en förväntad upplösning som ersätts av något oväntat. En härlig läsupplevelse som gör mig nyfiken på hennes andra böcker.

LARS-ERIK HOLM

Yrsa Sigurdardóttir

Yrsa Sigurdardóttir. Foto Lilja Birgisdóttir

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22