ÄVENTYR I SVENSSONLAND Seriemördaren Peter Mangs

Sep 2nd, 2015 | By | Category: 2015-09 sep, Recension

Omslag till Äventyr i SvenssonlandAv Joakim Palmkvist
Albert Bonniers Förlag, 2015
ISBN 978-91-0-014568-2, 349 sidor

Det är flera städer i Sverige som på grund av skottlossningar kallats Sveriges Chicago. Troligen leder Malmö den ligan, inte minst beroende på serieskytten och dito mördaren Peter Mangs som fram till dess han greps höll staden i skräck och under en period jämfördes med Lasermannen John Ausonius. Om honom – och om andra skyttar i den skånska metropolen – berättar journalisten Joakim Palmkvist i boken Äventyr i Svenssonland. Det kan möjligen bli lite bråk om den titeln eftersom Peter Mangs själv utkommit med böckerna Mer varierande att vara för mig själv om Omslag till Mina äventyr i Svenssonlanduppväxten och Mina äventyr i Svenssonland (Nomen Förlag) om våldsdåden. Troligen är Mangs böcker försvarstal eftersom Palmkvist hävdar att han inte ångrar något av det han gjort.

Peter MangsI sju år sköt Mangs mot människor och fastigheter och det är möjligt att hans verksamhet gjorde att det så kallade gangsterkriget i Malmö eskalerade och lockade personer inom brottsligheten där att skjuta tillbaka mot förmodade hot.

Palmqvist berättar om en man som ofta valde ensamheten, trodde sig vara intelligentare och mer kreativ än andra (kanske för att han opererades i huvudet som ettåring) men inte fick bli med i MENSA för att han hade för låg IQ. Detta förklarade han senare med att det nog var fel på testet. Hans föräldrar skilde sig under uppväxten och som 24-åring dog hans syster av en överdos.

Hans skjutgladhet mot människor med mörk hy och mörkt hår härrörde från skolåren då han ansåg sig mobbad – just av människor med mörk hy och mörkt hår. Trots det kunde han tolerera sådana människor när han studerade kampsport.

Han hade förhållanden men inga långvariga – annat än möjligen med musiken. Han blev genom envishet och petighet en rätt skicklig basist men dessa egenskaper gjorde också att hans medverkan i olika grupper blev kortvarig. Men under ett besök hos sin far i Florida spelade han in en CD.

Det var efter återkomsten till Sverige som intresset för vapen eskalerade (han fick vapenlicens 2002 efter att ha gått med i en skytteklubb) och hans Glock med en pipa som inte gav de avlossade kulorna några identifierbara kännetecken kom efter morden att sätta myror i huvudena på utredande poliser.

Det var den 13 juni, 2003 som Peter Mangs mördade för förta gången. Offret hette Kooros Effatians. I övrigt dömdes han för försök till mord för att den 31 december 2009 ha skjutit mot en lägenhet i Malmö. Samma dag sköt han flera skott mot ett fönster i moskén i Malmö för att ta död på människorna som satt därinne. Den 10 oktober 2009 sköt Mangs Trez West Persson och hennes bekant när båda satt i en bil. 14 mars 2010 avlossade Peter Mangs minst två skott mot fönster i Malmös polishus. Den 16 mars 2010 försökte han skjuta ihjäl två män i en bil och den 19 juni tre personer utanför Aq-Va-Kul i Malmö. Den 24 augusti samma år försökte Mangs döda Younes Cheikhi i hans gatukök. 23 oktober avlossade Mangs ett skott in i ett badrum på Hyacintgatan i Malmö.

Peter Mangs dömdes till livstids fängelse för bland annat två mord och åtta mordförsök.

Joakim Palmkvists bok är intressant på mer än ett sätt. Han beskriver ingående och rätt dramatiserat Mangs livsresa och hans olika brott men ger samtidigt en skildring av Malmös undre värld vars befolkning inte heller tvekade att ta till skjutvapen för att hävda rätten till sin affärsverksamhet.

KARL HJELM

Joakim Palmkvist

Joakim Palmkvist. Foto Emil Malmborg

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22