AV JORD ÄR DU KOMMEN

Aug 7th, 2022 | By | Category: 2022-08 aug, Recension

Omslag till Av jord är du kommenAv Jo Spain
Sleeping Beauties, 2017
Översättning Hanna Williamsson
Modernista, 2022
ISBN 978-91-8023-096-4, inbunden, 320 sidor

Detta är nr 3 i en svit spänningsromaner/deckare av Jo Spain som jag haft glädje av att läsa. Polisen Tom Reynolds och hans medarbetare har ägnat sig åt att jaga brottslingar bland kyrkans folk och värld i Förlåt oss våra synder, åt politikers handlingar i Frukta det du begär och nu har alltså den tredje på svenska kommit, Av jord är du kommen, och här är det polisens människor och maktutövning som hamnar i centrum för intresset. Det är ingenting som författaren skriver oss läsare på näsan, men när vi tänker tillbaka på romanerna i sviten inser vi att det är fråga om tre maktcentra i samhället: kyrkan, politiken och polisen. I Jo Spains romaner utspelar det sig på Irland, men det skulle lika gärna kunna skrivas om sådana maktcentra i andra länder.

Det är något märkligt med valet av de svenska titlarna, reagerade jag på redan i min anmälan av nr 2 i serien. De engelska titlarna lyder: With our blessing, Beneath the Surface och trean Sleeping Beauties. När jag tänker efter så har de svenska titlarna en nästan sakral ton i ordvalen och det passar nog trots allt bra för dessa tre romaner. Jag ska inte hänga upp mig på valet av romantitlar på Jo Spains svenska utgåvor igen!

Jo Spain har ett driv i sitt berättande som fångar in mig som läsare och det är nästan svårt att inte läsa allt genast. Människorna i berättelserna känns levande och sanna och de poliser som återkommer i böckerna bär spår av sina erfarenheter. Liv och död inträffar ju inte enbart som resultat av brottsutövning ens i deckare.

Redan på bokens omslag framgår att här är det fråga om att sårbara kvinnor försvunnit från byar på landsbygden under de senaste åren. Och sådana försvinnanden riskerar att läggas på hög och förbli ouppklarade. Men här finner polisen kroppar efter kvinnor som försvunnit och upptäcker att de har hållits fångna lång tid innan mördaren avslutat deras liv. Det skapar en kamp mot klockan för poliserna att återfinna den nu senast försvunna, Fiona Holland, i livet innan det är för sent.

Det ska bli intressant att se hur Jo Spain utvecklar sitt skrivande i de nya deckare där Tom Reynolds och hans team förekommer – de kommer säkert på svenska vad det lider.

BIRGITTA NEY

Jo Spain

Jo Spain. Foto Isobel Spain

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22