ATTENTATET I PÅLSJÖ SKOG

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-1, Recension

Av Hans Alfredson
Gedins 1996

Alfredson går i sin senaste bok (som har vissa likheter med både Faderland av Robert Harris och London tillhör oss av Len Deighton) in i den genre som skulle kunna kallas vällovlig historieförfalskning. I denna bok dödas Hitlers älskarinna Eva Braun vid den händelse i Skåne som boktiteln anger och som påföljd ockuperas Sverige av nazisterna. Den 6 juni 1941 stiger den segrande Führern i land på Kungstrappan i Helsingborg och en av dem som entusiastiskt tar emot honom är IKEA:s skapare Ingvar Kamprad. Det är inte det enda namnet som nämns, så boken kommer med säkerhet att väcka debatt.

Romanen är delvis en historisk skildring där verkliga händelser på ett science fiction-artat sätt blandas med vad som skulle kunna ha hänt om tyskarna bestämt sig för att inta Sverige. Vem blir medlöpare, vem blir motståndsman?

Men Alfredson har inte skrivit boken för enbart lässpänningens skull. Han vill varna för att låta det förflutna falla i glömska och sätter därmed dagens främlingsfientlighet och nynazism i ett nödvändigt perspektiv. Det ger spänningen – ty sidan finns i goda mått – en extra tänkvärd dimension.

BIRGITTA HÄRNER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22