ATTENTATET

Jul 1st, 2014 | By | Category: 2014-07 juli, Recension

Omslag till AttentatetAv David Baldacci
The Hit, 2013
Översatt av John-Henri Holmberg
Bokfabriken, 2014
ISBN 978-91-87301-52-0, 432 sid

Det är inte om så många länder man med bibehållen trovärdighet kan hävda att de har statligt heltidsanställda mördare i sin tjänst. Baldacci berättar här om två sådana skickliga och flexibla bödlar som i den amerikanska regeringens tjänst arbetar med att eliminera alla sådana som hotar statens intressen eller dess invånare. De heter Will Robie och Jessica Reel där Robie är den hängivne och samvetslöse arbetaren på fältet, skickligare än många andra när det gäller dödandets ädla konst medan Reel är utmanaren som inte längre finns på lönelistan eftersom det visat sig att hon haft en egen agenda och hoppat av och vänt vapnen mot de egna. Nu står hon på andra sidan och Robie får beskedet att hon måste infångas eller avlivas innan hon kan ställa till mer trassel.

David BaldacciDet är en konflikt som Baldacci, på sitt vanliga sätt, gör en actionspäckad historia av, fylld av oväntade händelser. Det blir lite av filmmogulernas sentenser av det hela: ”börja med väldens undergång och arbeta dig upp till ett klimax”. Den läsare som hinner med att stanna upp och tänka efter i flödet av spänning kan sakna eftertanke och analys, men eftersom det här är en blandvändare av rang sväljer man gärna sina funderingar, läser vidare och struntar i motiv och nyanser.

Detta är Baldaccis tjugosjätte thriller. De flesta har haft hjältar anställda inom Secret Service, men också sådana som arbetat på egen hand. De flesta är, liksom Robie, samvetslösa typer som lyder order utan att ifrågasätta dem. När höjdarna över honom får gåshud vid tanken på att de kanske är nästa namn på Jessica Reels lista och det kommer fram att nynazisterna i landet samlar på sig vapen får Robie en Lidnersk knäpp och börjar grubbla över varför Jessica skickar sms till honom och varför hon inte knäppte honom när hon hade en chans. Hon uppför sig ologiskt och han tar sig en närmare titt på de befallningar han fått.

Vem är det egentligen som rycker i trådarna?

Naturligtvis är inte allt som det verkar. Det finns ytterligare en spelare med i leken, en som har kontakter på högsta ort och anknytningar till militären. Det finns alltså ett större hot och Baldacci trycker gasen i botten, ökar spänningen och visar att han är en mästare både på att skriva thrillers och konstruera konspirationer.

JAN NYGREN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22