ATT BYGGA EN STAD. Stockholm under 800 år

Jun 16th, 2021 | By | Category: 2021-06 juni, Recension

Omslag till Att bygga en stadAv Peter Lundevall
Carlssons, 2021
978-91-89063426, inbunden, stort format, 353 sidor

Jag måste erkänna att detta normalt inte är en bok som Dast tar upp, men med ett litet förflutet som student inom stadsplanering och en som gillar historia blev den oemotståndlig. Och jag blev verkligen inte besviken. Detta är en av de vackraste böcker jag har hemma. Vid en snabb titt kan den klassas som en (som det heter på svengelska) coffee-table book, men det är förhastat. Den är mycket mer än så.

Inom spänningslitteraturen talar vi ofta om bladvändare. Detta är också till hälften en bladvändare för på vänstersidorna finns illustration, kartor, konstverk, fotografier, som är en glädje att fördjupa sig i. Men högersidorna är tätt packade med information, där man måste hejda sig och smälta mellan läsningarna om man nu inte redan är väl bevandrad i Stockholms historia ur flera perspektiv. Därför har min läsning dragit ut på tiden.

Författaren är välmeriterad för arbetet. Har har arbetat i mer än 40 år med stadsplaneringsfrågor i Stockholms stad, och tidigare bl.a. skrivit Stockholm — den planerade staden och debattboken Staden mellan rummen.

Här är det en systematisk genomgång av utvecklingen som stad, med ett litet första steg som berättar om den första bosättningen i området för 6.000 år sedan (Skrubba). Stadsholmen, nuvarande Gamla Stan, började bebos vid mitten av 1200-talet. Platsen var militärstrategisk.

Så delas boken upp i tio perspektiv där det första gäller 1350—1400 och slutar med 1990 och framåt. Hur staden skulle byggas bestämdes tidigt och stadsplaner har funnits många genom seklerna.

I stadens tidigare historia skulle t.ex. husen i centrum, på Stadsholmen, vara av sten för att minska brandrisken, medan man på Södermalm bara fick bygga i trä, och det fick inte finnas skog, allt för att fienden inte skulle kunna gömma sig och att försvarana vid krig kunna bränna ner husen.

Det finns mycket att lära och att påminnas om. Kapitlen tar upp skilda teman, behovet av parker, bilens ankomst, hur det tidigt blev att stadens styrande planerade men att byggandet sköttes av privatföretag.

Peter Lundevall är en driven och medveten skribent. Fakta presenteras kompakt men inte svårläst, och särskilt i de avslutande kapitlen blir språket till och mer lite poetiskt, och han har synpunkter på stadens utveckling och dess styrande. Ett avsnitt heter “En miljöparadox” och handlar om målet med ”den goda staden”. Men den vardagsnära naturen blir bland de första offren för den ekologiskt täta staden. Sista kapitlet/avsnittet har rubriken “Stockholm är bara jämförbar med sig själv”. Det är i skärgårdslandskapet som stadens egenart ligger. Första gången den (så vitt känt) jämfördes med Venedig var 1532 av en bayrare.

Städer är spännande, och många deckare har Stockholm som miljö, både i nutid och historiskt. Här finns fakta för författare som vill krydda med verklighet. Se där, någon liten anknytning till spänningslitteraturen.

LEIF-RUNE STRANDELL

Peter Lundevall

Peter Lundevall. Foto Håkan Cedlöf

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22