ÅTERKALLAD TILL LIVET

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Recension

Recalled to Life 1992
Av Reginald Hill
Översatt av Nille Lindgren
Minotaur 2002

Ännu en höjdare av deckarförfattarnas P. G. Woodehouse, Reginald Hill, mannen som ännu inte skrivit någon dålig deckare, enligt mitt förmenande. Det som för mig är en oförklarlig gåta är hur han kunnat undgå att översättas tidigare (jodå, jag vet att han finns med en tidigare. K Arne Blom var upptäckaren då – Nu heter han Henrik Nilsson).

Handlingen tar sin början redan 1963 och handlar om en ung kärlekskrank kvinna, flicka, som tar på sig skulden för ett mord och får för detta offra 30 år av sitt liv. Efter trettio år omprövas fallet och hon släpps fri och kriminalchef Dalziel får hand om det. Faktum är att han var med redan då, för trettio år sedan, som ung poliskonstapel i karriären. Han är övertygad om hennes skuld och kommer att företa en resa till USA för att bevisa detta.

Berättelsen varvas med kollegan Pascoes utredning av fallet. De arbetar på skilda håll men med samma mål i sikte, kvinnans skuld till ett mord och ett dödsfall.

Till den som vill läsa hur en rikligt bra deckare ska se ut vill jag ge rådet: Läs den här! En bättre och roligare och mer intrigfylld deckare hittar man sällan!

Reginald Hills beskrivning av sin huvudpersons agerande i olika situationer, det må vara under ett förhör, ett vanligt samtal, ett restaurangbesök eller i ett kärleksförhållande, är helt unikt och makalöst roligt, engelsk humor av högsta karat.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22