ARVSSYND

Apr 29th, 2017 | By | Category: 2017-04 apr, Recension

Omslag till ArvssyndAv Bo Norgren
Bookpile Publishing, 2017
ISBN 9789177730019, 293 sidor

Jag har inte läst så många böcker av Bo Norgren, de är inte helt lätta att hitta i bokhandeln. Men Dasts recensent Nisse Scherman har tyckt om hans tidigare romaner och eftersom jag litar på denne medlem av Deckarakademin lyckades jag hitta Dödens våg från 2011 och Hög nivå från året efter och läste dem med stigande nöje.

Bo NorgrenNågonstans har Bo Norgren kallats för Sveriges Ed McBain och lite ligger det i detta epitet. Båda skildrar det oglamorösa polisarbetet (fast på olika kontinenter) med kunskap och stil. I Norgrens fall är det inte så underligt. Han har arbetat som polis, IT-forensiker, i många år och blev, om jag inte är felunderrättad, pensionär 2017, samma år som hans sjunde roman Arvsynd kommit ut. 

Ledande huvudperson i hans polisromaner är den något cyniskt rolige höjdaren inom datapolisen Göran Ålund och teamet som omger honom. Att polisarbetet bli väl skildrat är inte att undra på men trots att författaren själv tillhör (tillhört!) kåren är han inte alltid helt glad åt hur arbetet utförs och resurserna fördelas.

I årets bok firar Ålund svensk midsommar med sill och potatis då idyllen spräcks genom att man hittar kroppen efter en ung kvinna. Det är inget färskt dödsfall, det märks, och under utredningen av detta mord hittar man ännu ett offer för främmande handaverkan. Samtidigt blir Stockholm utsatt för attentat, något som ger boken extra aktualitet med tanke på det som hände på Drottninggatan nyligen.

Självklart ser Ålund och hans team snart att de olika brotten hör samman, det gäller bara att ta fram tankekniven och finna det gyllene snittet. Fast finlir är inte Norgrens signum. Han är en thrillerförfattare som föredrar effektfull action som spänningshöjare.

Och spännande blir det, kanske lite på bekostnad av personteckningarna. En hel del av de typer som befolkar sidorna hade gott kunnat få lite mer kött och blod.

KARL HJELM

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22