ARVSSYND

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-1, Recension

av P.D. James
Original Sin 1994
Översatt av Gunilla Lundborg
Wahlström & Widstrand 1994

”Den här modellen gör dom faktiskt inte mer”, annonserade Hasse & Tage som bedagade danscharmörer Under Dubbelgöken. Detsamma gäller deckardrottningen P.D. James senaste roman. I rådande konkurrens hamnar den – det måste konstateras, trots att det kan uppfattas som ett majestätsbrott – ohjälpligt i B-laget. Den är utdragen och omständlig på ett sätt som dåligt rimmar med dagens krav på flyt och snärtighet. Varje byggnads arkitektoniska särdrag redovisas in i minsta detalj och varje person, om det så rör sig om en obetydlig bifigur, blir utförligt karaktäriserad. Och mordgåtan är, med all respekt, en överarbetad skrivbordskonstruktion.

Fast visst ger Arvssynd en roande skildring av Peverell Press, förlagshuset vid Themsen, av maktkampen mellan redaktörerna och beteendet hos de skribenter som gynnas respektive missgynnas i hanteringen. Polisintendenten och poeten Dalgliesh träder denna gång klädsamt tillbaka och släpper fram sina yngre kolleger. Det är klokt av James att låta honom spela andrafiolen och lite gottköpsaktigt att i så hög grad basera intrigen på nazistspökerier, the easiest way out i hithörande sammanhang.

ULF DURLING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22