ARVET EFTER OSS

Sep 29th, 2020 | By | Category: 2020-09 sep, Recension

Omslag till Arvet efter ossAv Erik Lewin
Bokförlaget Nona, 2020
ISBN 9789188901880, inbunden, 320 sidor

Här blir läsaren förflyttad några år framåt i tiden. President Trump har förlorat valet och blivit ersatt. Det verkar också som om public service-TV har blivit ersatt av TV4, men det är mer osäkert.

Men det som är mest påtagligt är att det inte har hänt så mycket för att förbättra miljön. Greta Thunberg är inte längre lika aktuell och det verkar som om miljöfrågorna har tappat i intresse.

Miljörörelsen däremot lever och protesterna blir allt ivrigare. I den här mycket tankeväckande och sinnrika intrigen konkurrerar två olika fraktioner om uppmärksamheten. Den fredligare aktivistgruppen, TER, är kanske inte så fredlig med dagens mått mätt. Men jämfört med den mer terroristliknande organisationen, KIL, är de mer rumsrena. KIL går bokstavligt talat över lik för att nå ut med sitt budskap.

Båda grupperna har tröttnat på samhällets, på politikernas flathet och vill åstadkomma snabba förändringar. De får viktiga funktioner att stanna. Trafiken i Stockholm stängs ner helt. Arlanda och Bromma upphör med flygtrafik.

När våldet blir för grovt måste polisen agera. Kommissarie Lagström tar till oortodoxa metoder , vilket också får konsekvenser för honom själv.

Erik Lewin har verkligen skapat en nagelbitande thrillerintrig. Det är ett bra div i berättelsen. Man skulle kanske ha önskat sig djupare persongestaltningar och dialogen är minst sagt lite naiv och stolpig.

Författarens efterord är starkt. Där redovisar han sina egna känslor om miljöförstöring, om kampen för att skapa ett bättre samhälle. Men han uttrycker också sin avsky mot extremister och terrorister. Det gör han med ett hjärta som känns.

NISSE SCHERMAN

Erik Lewin

Erik Lewin. Foto Mattias Bardå

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22