ARTEMIS

Jan 23rd, 2018 | By | Category: 2018-01 jan, Recension

Omslag till ArtemisAv Andy Weir
Artemis, 2017
Översatt av John-Henri Holmberg
Bookmark, 2018
ISBN 978-91-88545-76-3, 343 sid

or

Detta är en framtidsvision som hyllats av både sf-entusiaster och vanliga litteraturkritiker i hemlandet USA. Hans filmade debutroman Ensam på Mars (The Martian) blev även den en framgång. I den tog han sina läsare till Mars (vilket titeln mer än antyder) och denna gång för han oss till månen i en spännande historia som innehåller lika mycket tillförlitlig vetenskap som fantasi.

Titelns Artemis är mänsklighetens första och hittills enda stad som inte ligger på Jorden. Den är döpt efter den grekiska gudinna som bland mycket annat regerade över månen och ligger i Stillhetens hav där Neil Armstrong och Buzz Aldrin var de första människor som landade med Apollo 11. Staden med dess hermetiskt tillslutna bostadsbubblor (nej, inte sådana som det står om i tidningen) har blivit något av en tummelplats för de rika och vackra som har råd att tillbringa sin semester i rymden tillsammans med de cirka 2.000 bofasta.

Där har den saudifödda 26-åriga Jasmine ”Jazz” Bashara bott sedan hon var sex och hon behärskar de flesta vetenskaper och problemlösningar trots bristande formell utbildning. Nu är hon i desperat behov av ett arbete efter att ha straffats för misskötsel av sin rymddräkt. Hon är inte direkt den man bjuder hem på te: Jazz är elak, lat, skrupelfri och vulgär. På något konstigt sätt gillar man henne ändå.

Hon är alltså rätt person att erbjuda en förmögenhet för att begå ett brott – ett sabotage mot den aluminiumindustri som finns på månen. Men det ligger mer bakom. Jazz upptäcker att hon blivit en bricka i ett spel som gäller övertagandet av hela staden och i och med den upptäckten är hennes eget liv i fara.

Thrillerdelen blir givetvis spännande och innehåller en hel del humor, både drastisk och mer subtil. Men det jag finner intressantast är Weirs beskrivning av hur en stad på månen borde se ut för att fungera, hur den konstruerades och hur människan överlever på en sådan plats. Han gör det så väl och med nästan nördig noggrannhet.

Andy Weir föddes i universitetsstaden Davis i Kalifornien 1972 och fick anställning som dataprogrammerare när han var 15 år gammal. Numera arbetar han som systemutvecklare och påstås alltid ha varit oerhört intresserad av rymden.

ÅSA PETTERSSON

Andy Weir

Andy Weir. Foto Audrey Pick

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22