ARNHEM 1944. 1 Pansar och fallskärmsjägare

Dec 21st, 2017 | By | Category: 2017-12 dec, Recension

Omslag till Arnhem 1944Av Christer Bergström
Vaktel Förlag, 2017
ISBN 978-91-88441-05-8, 388 sidor

Mytbilningen om den senaste stora konflikten i Europa är ganska bastant. Christer Bergström har grävt djupare än de flesta andra forskare som studerat andra världskriget. Han godtar inte alla gängse officiella förklaringar av skeendena utan tar fram fakta som tidigare varit okända från både den tyska och den allierade sidan för att få fram en mer nyanserad skildring,

Operation Market Garden var vad de västallierade kallade den luftburna insats som skulle låsa upp det tyska motståndet i Holland. Den annars så försiktige brittiske fältmarskalken Bernard Montgomery hade initierat en djärv plan som innebar att en luftburen armé skulle landsättas vid ett antal broar över floderna Waal och Rhen i närheten av städerna Arnhem, Oosterbeek, Driel och Wolfheze och hålla dem tills stridsvagnar hann anlända. Om detta lyckades skulle det gå lättare att ta sig fram till det tyska Ruhrområdet, en industriell plats med betydelse för nazisternas krigsproduktion.

Christer BergströmMontgomery hade vunnit sina lagrar efter att hans trupper besegrat Rommel vid afrikanska el-Alamein på hösten 1942 och varit chef för den brittisk-kanadensiska armégrupp som ilat fram 
genom norra Frankrike och Belgien i augusti 1944. Den allierade överbefälhavaren, general Dwight ”Ike” Eisenhower var inte så förtjust i planen utan ville att denna nya luftburna styrka i stället skulle landsättas längre söderut, bakom de tyska förband som hotade amerikanerna. Men han fick ge sig.

Den 17 september inleddes Operation Market Garden och ledningen för de västallierade väntade sig en promenadseger. Så blev det inte. Massor av fallskärmssoldater hamnade långt ifrån de platser där de skulle ha landat. Inte heller hade de upplysts om att det fanns flera tyska pansardivisioner utplacerade i området. Dessa olika pansarstrider ges en ingående beskrivning av Christer Bergström.

Att de allierades angrepp slogs tillbaka med sådant raseri berodde naturligtvis på att tyskarna ville försvara sig allt hårdare nu när fienden närmades sig landets gränser. Dessutom hade den skicklige fältmarskalken Walter Model förflyttats från östfronten och gjutit nytt mod i västarmén. Han såg till att alla allierade försök till genombrott slogs tillbaka.

Vid Arnhem lyckades en del av den angripande allierade styrkan ta sig fram till bron (det finns en film om detta – En bro för mycket – som är väldigt spännande men inte helt sanningsenlig) och stred där i fyra dygn innan de övermannades. Resten av divisionen stängdes in på annan plats utan möjlighet till undsättning och tillgång till förnödenheter. Efter nio dygns strider tvingades de retirera under stora förluster.

Den väldiga armadan av flygplan skrämde Walter Model. Han fick för sig att avsikten med operationen var att tillfånga ta honom så han flydde hals över huvud från sitt högkvarter i Arnhems förort Oosterbeek.

Operationen blev emellertid något av en katastrof för de västallierade. Tiotusen man landsattes och av dessa dödades, sårades och tillfångatogs närmare åttatusen. Arnhem låg visserligen i ruiner men ockupanterna fanns kvar. Staden befriades inte förrän tre veckor före krigsslutet – den 16 april 1945.

Det talades länge om att misslyckanden berodde på den allierade underrättelsetjänsten men det visade sig att den informerat om de starka pansarförband som fanns i området. Men soldaterna i luften och på marken fick inget veta. I stället hette det att motståndet bestod av “starkt demoraliserade soldater, utländska SS-soldater, några fallskärmsjägare, avdankad personal från Luftwaffe och fanatiska ungdomar”.

Christer Bergströms insatser att ta död på de ”fake news” som präglar mycket av de propagandistiska skildringar av andra världskriget som mättar marknaden är beundransvärda. Att hans sätt att presenterade dem görs på ett spännande och intressant sätt försämrar inte saken.

PER MAGNUSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22