ARKTISK SOMMAR En roman om E. M. Forster

Jun 15th, 2015 | By | Category: 2015-06 juni, Recension

Omslag till Arktisk sommarAv Damon Galgut
Arctic Summer, 2014
Översatt av Rose-Marie Nielsen
Wahlström & Widstrand, 2015
ISBN 978-91-46-22671-0, 328 sidor

Brittiske författaren Edward Morgan Forster (1879–1970) är nog mest känd för romanerna  hör Ett rum med utsikt, Howards End och En färd till Indien som likt många andra av hans historier har filmats. På 1920-talet tjänstgjorde Forster i Indien som privatsekreterare och samlade då stoff till reseskildringen The Hill of Devi och den berömda romanen En färd till Indien, som blev hans sista stora roman.

Vid 45 års ålder slutade han skriva skönlitteratur. Han var under en tid litteraturchef vid Daily Herald och programledare vid BBC radio vilket gjorde honom till en välkänd person. Han var öppet homosexuell.

År 1909 började han skriva sin fjärde bok, Arktisk sommar, som dock aldrig blev klar. Den behandlar osäkerheten kring sitt skrivande, relationer och – som i romanen Maurice som skrevs fem år senare – om kärlek mellan män i det repressiva, homofobiska klassamhället England. Att titeln skulle användas ett sekel senare av syafrikanen Damon Galgut i en bok om honom själv kunde han knappast ha anat. Men Galgut, som tidigare tangerat ämnen som ras, politik och kärlek, verkar vara rätt författare att skriva om Forster.

Romanen tar sin början 1912 när den brittiske författaren E.M. Forster reser till Indien för att utforska livet och påbörja romanen En färd till Indien. Galguts roman följer Forster biografiskt och är en djuplodande skildring om hur en man kämpar  att finna sig själv och sin sexuella identitet. I boken får man en bild av en medelålders och evig orolig man som ser sig själv som en minoritet. Han är förälskad i sin indiske vän Syed Ross Masood, men kärleken är inte besvarad på det sätt han önskar. Nu är han på väg till ett arbete som privatsekreterare åt mahajajan av Dewas, ett litet kungarika i centrala Indien.

Människorna runt Forster beskrivs ingående och får ett djup som inte är vanligt hos ”bifigurer”. Särskilt gäller detta för vännen Masood men också för flera av de personer som dyker upp under historiens gång. Alla deras egenskaper tycks filtreras genom Forsters överhettade hjärna under färderna genom Indien, Egypten och England, dit han återvänder för att träffa sin dominanta och övergivna mor.
Författarens förståelse av spelet mellan kärlek och makt genomsyrar boken, i synnerhet dess avslutande del.

Damon Galgut föddes i Pretoria 1963 och skrev sin första bok redan som sjuttonåring med romanen Tid utan synd (på svenska 1985). Det stora genombrottet kom med romanen Grisars vackra skrik (1993). Han har skrivit ett flertal kritikerrosade och prisbelönade romaner och pjäser och har undervisat i drama på universitetet i Kapstaden. Han har även publicerat titlar som Small Circle of Beings, The Quarry, Den gode doktorn, Bedragaren och In a Strange Room. Den gode doktorn och In a Strange Room blev båda nominerade till Man Booker Prize. Damon Galgut har även varit nominerad till Commonwealth Writer´s Prize och Dublin IMPAC Award två gånger och fått Sydafrikas mest berömda litterära pris CAN-priset.

PER MAGNUSSON

Damon Galgut

Damon Galgut. Foto Nigel Maister

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22