ARDENNERNA Hitlers vinteroffensiv 1944–1955

Oct 1st, 2013 | By | Category: 2013-10 okt, Recension

Omslag till ArdennernaAv Christer Bergström
Vaktel Förlag 2013
ISBN 978-91-637-2958-4, 503 sid

Det är nu trettio år sedan Christer Bergström kom med sin första bok. Den hette Luftstrid över kanalen (Liber Förlag 1983) och blev den första i en lång rad om olika händelser under andra världskriget utgivna på svenska, engelska och tyska. När han nu ger ut ännu en makalöst faktaspäckad bok i ämnet, historien om Battle of the bulge eller Ardenneroffensiven, gör han det på eget förlag för första gången. Det är intressant att, också för första gången, få läsa om denna krigsinsats ur mer än en synvinkel. Tidigare har jag sett amerikanska propagandadokumentärer – svårt att kalla dem annat – på kanalerna History Channel, National Geographic och Discovery. Hos Bergström finns så mycket mer. Han redovisar material från sina resor i området, intervjuer med krigsveteraner och research i arkiv.

Christer BergströmUnder vintern 1944 hade de västallierade fått fotfäste på den europeiska kontinenten efter D-dagen 6 juni samma år. De hade hunnit fram till norra Frankrike och Belgien när de stötte på något helt oväntat. Hitler hade igångsatt en tysk motoffensiv med väldiga stridsvagnskolonner som lyckades ta sig fram genom Ardennerna, ett kuperat och svårforcerat skogsområdet i Luxemburg och östra Belgien. Västs generaler ansåg att det var omöjligt får en stor armé att ta sig fram där, men nu dök där upp tyska stridsvagnar av modell Königstiger understödda av det första jetdrivna jaktplanet Messerschmitt Me 262. Amerikanarna togs med överraskning, deras 1. Armé blev slagen och tusentals soldater blev krigsfångar. Det var bara i den lilla staden Bastogne som en kontingent fallskärmsjägare bet sig fast och bjöd motstånd i väntan på undsättning från general Patton som med sina stridsvagnar var på väg från söder.

Striderna i Bastogne var hårda men är ändå mest ihågkomna för ett enda ord. Tyskarna skickade ett krav på att general McAuliffe skulle ge upp. Generalen läste papperet, knölade ihop det och kastade det i papperskorgen med grymtningen ”Aw, nuts” (vilket kan översättas som ”tokskallar”) och sedan diskuterades svarets formulering. Då föreslogs att generalens första ord skulle duga. När svaret ”Nuts!” anlände begrep inte den tyske befälhavaren vad ordet betydde. Överste Joseph Harper undrade om han fick tala klarspråk och efter ett jakande svar sade han: ”Dra åt helvete.”

Striderna kom att pågå i sex veckor och kom att kräva de största förlusterna i USA:s armés historia. I slutet av januari 1945 var tyskarna tillbakapressade. Amerikanerna hade svårt att ta in sina förluster. I själva verket friserades siffrorna över döda, skadade och försvunna.

Boken innehåller så mycket mer än bara anekdoter. Man får kännedom om de taktiska överväganden som gjordes på båda sidor och får veta hur slaget sedan utvecklade sig. Man får en helhetsbild av händelserna från många perspektiv och nivåer. Förmodligen kommer Bergströms Ardennerna att bli ett standardverk inom andra världskrigslitteraturen, fullt jämbördigt med vad fixstjärnan Antony Beevor åstadkommit.

Boken innehåller nära 400 illustrationer, flera av dem aldrig tidigare publicerade fotografier, kartor av och 32 färgprofiler av stridsfordon och flygplan.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22