ARCTIC EXPRESS — Den stora mörkläggningen

May 11th, 2019 | By | Category: 2019-05 maj, Recension

Omslag till Arctic ExpressAv Lars Pettersson
Ordfront förlag, 2019
ISBN 978-91-7775-060-4, inbunden, 326 sidor

”Bygger på verkliga händelser” står det över bokens titel och överst i baksidestexten. Det gäller en olycka under den stora Natoövningen 1987 då ett passagerarplan störtade och 16 personer dog i Nordnorge. Nog var det efter en kollision med ett brittiskt militärplan? Det fanns vittnen, men haverikommissionen blev raskt helt militärstyrd och till slut angav man att det var en olycka efter att piloten blivit sjuk.

Frågan författaren ställer, och ett flertal personer i boken, är om en demokratisk nationalstat kan godkänna att man dödar 16 medborgare utan att någon ställs till svars. Höga militärer och politiker skulle bli ansvariga.

Lars PettersonDet är den ena frågan som löper genom hela boken. Den andra är sådant som Lars Pettersson tagit upp i tidigare böcker, hur vi i Norge och Sverige behandlar vår ursprungsbefolkning, samerna. Och hur små täta samhällen helst inte släpper in utomstående.

Berättelsen har två kvinnor som huvudpersoner, dels Anna Magnusson som vi mött i tidigare böcker, dels Caitlin O’Conner från England som får papper från sin nu avlidne far.

Anna är den svenska juristen som blivit kvar i Kautokeino och försöker få familjens renskötsel att överleva i hårda ekonomiska tider samtidigt som hon undrar om hon ska återgå till juridiken. Hon får ansvaret för de efterlämnade pappren från traktens avlidne advokat, och lär sig att han under hela tiden efter flygplansolyckan sökt möjligheter att utkräva ansvar. Han har både papper och filmer.

Caitlin vet inte så mycket om sin far, han försvann när hon var liten. Men brittiska UD hör av sig och vill att hon ska flyga till Rwanda, identifiera honom och ordna med begravning. Hon gör det först motvilligt, men efterhand som ett försök att lära känna honom och kanske också sig själv. Pappan var brittisk stridspilot, och flyttade senare till Afrika och fortsatte flyga. Han dog i en flygkrasch.

Bland hans efterlämnade papper, som han sett till att de hamnar hos henne utan att myndigheterna får reda på det (UD och polisen verkar ovanligt intresserade av hennes göranden och låtanden), inser hon att han var inblandad i någon slags verksamhet i Nordnorge.

Så läsaren följer de parallella utredningarna som förstås går ihop mot slutet, men det dröjer nästan till slutet av boken innan de två huvudpersonerna träffas öga mot öga. Under tiden sker konstiga sammanträffanden, dödsfall och olyckor. 

Ändå är det en ganska stillsam berättelse som får ett riktigt thrillerartad slut. Vi får lära känna många personer, en del väldigt nära. Och vi får åter lära oss mer om hur livet i Sapmi fungerar.

Det är lärorikt, uppfordrande att fundera över hur stater kan hantera sina medborgare, och mycket välskrivet. Lars Pettersson vet vad han skriver om och vet vad han vill få fram. 

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22