APRILS FRUSNA BLOMMOR

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Recension

Av Ismaïl Kadaré
Lulet e frohta të marsit 2000
Översatt av Dagmar Olsson från franskans Froides fleurs d’avril
Bonniers 2003

I Albanien, där diktaturen fallit och en viss modernitet inträtt, finns fortfarande gamla traditioner blandat med modernt tankegods. Där finns kanun – blodshämnden – som ett säkert begrepp i en kaotisk tid.

Kulturhusets chef mördas av en ung förvirrad idealist och av detta har nobelpriskandidaten Kadaré åstadkommit en text som påminner om den mytologiska sagan om Orfeus och Eurydike. Kadaré är en litterär storhet som både har världsrykte och beskylls för att vända kappan efter vinden. När Albanien leddes av Enver Hoxha fick Kadarés romaner komma ut, fast det var välbekant att Hoxha förbjöd skribenter som inte hyllade honom eller hans form av kommunism.

Kanske ligger rädslan kvar hos författaren, för här är han kluven som en folkpartist. Varje påstående i ett kapitel motsägs i nästa, och hans grävande i mytiska berättelser (en ung kvinna gifter sig till exempel med en alldeles riktig orm) får ingen explicit förklaring. Kanske är detta vacklande en beskrivning av författaren själv, nu bosatt i Paris. Mordet är heller ingen huvudsak.

BIRGITTA HÄRNER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22