ANGIVAREN

Mar 10th, 2017 | By | Category: 2017-03 mars, Recension

Omslag till AngivarenAv Jan-Erik Fjell
Tysteren, 2010
Översatt av Sandra Rath
Harper Crime, 2017
ISBN 978-91-509-2236-3, 350 sidor

Utredaren och huvudpersonen i Fjells roman är den smarte och tidvis rätt arrogante Anton Brekke som har ett slags charm som gör att han växer boken igenom. Numera ska alla poliser i kriminalromaner ha ett handikapp av något slag, tycks det, så Fjell har gjort Brekke spelberoende, i hans fall är spelet poker.

Jan-Erik FjellHan tillkallas när den förmögne affärsmannen Wilhelm Martiniussen hittas mördad i sin lyxbostad i Fredrikstad, som ligger på östra sidan av yttre Oslofjorden i Østfold fylke, nära gränsen till Sverige.  Bara några dagar tidigare har han dragit sig ur en storaffär med ett tänkt värde av åtskilliga tiotals miljoner.

Med logisk drivenhet tar Fjell oss med genom utredningen i sin egen hemstad, det lilla Fredrikstad men för oss vidare till den hårdföra miljön i ett maffiainfekterat New York. Det låter riskabelt men författaren lyckas faktiskt på ett trovärdigt sätt koppla ihop de två parallella historierna utan att gnissel uppstår. Det är på andra sidan Atlanten som man hittar sambandet till romanens titel.

I Norge har författaren redan jämförts med Jo Nesbø och andra som nått litterära höjder redan som debutanter. Fullt så avancerad är inte Jan-Erik Fjell i denna roman men han har tydligen tagit flera steg framåt med senare böcker, om man ska tro broderlandets recensenter. Svagheten hos Angivaren ligger inte i storyn utan i författarens försök att beskriva huvudpersonens spelberoende eller rättare sagt beskriva spelet. Däremot klarar han utmärkt att visa fram Anton Brekkes mer oförskämda sidor och också visa på hans ledaregenskaper.

BJÖRN ENMAN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22