ANFALL SOM FÖRSVAR

Jan 21st, 2021 | By | Category: 2021-01 jan, Recension

Omslag till Anfall som försvarAv Marc Cameron
Code of honour, 2019
Översättning Jan Risheden
Bookmark, 2020
ISBN 978-91-89087-13-2, inbunden, 521 sidor

När två amerikanska spelutvecklare vill sälja ett avancerat AI-program (artificiell intelligens) till ett indonesiskt spelbolag blir Kinas underrättelsetjänst intresserad av den innovativa tekniken. De lyckas stjäla mjukvaran med avsikten att hacka och kontrollera amerikanska tillgångar.

Det är en snabb sammanfattning av handlingen i “Tom Clancys” (han dog 2013, men Marc Cameron har fått uppdraget att fortsätta Jack Ryan-serien) sidintensiva senaste bok. Med en personförteckning – motsvarande en rysk 1800-talsförfattare som Fjodor Dostojevskij – är det inte helt lätt att hänga med i Anfall som försvar. Men tack vare listningen i början av boken kan man för det mesta hålla reda på alla karaktärer.

Även om detta är en del av det universum som Tom Clancy skapade för många år sedan är det däremot lätt att komma in i själva planetsystemet.

Som tidigare böcker är själva handlingen snabbfotad och det är mycket lätt att dras in i händelseförloppet. Som läsare måste man vara alert – annars tappar man tråden. Det är så många detaljer och folk att hålla reda på att en liten anteckningsbok vid sidan kan vara bra att ha.

Marc CameronFörfattaren Marc Cameron är en hejare på teknik, även AI. Även om vi inte har sett dataprogram (ett AI-program som heter Calliope) som smiter mellan olika hårdvaruenheter – så ligger det kanske inte så långt borta. Med andra ord är delar av händelseförloppet en blick in i framtiden. Detta AI-program är egentligen gjort för spelmaskiner, men har också förmågan att ta över andra datorer och kontrollera dessa.

Faktum är att en del av händelserna i boken gott skulle kunna vara hämtade från vilken nyhetssändning som helst, även om de låter väldigt långsökt.

Som tidigare är det presidenten Jack Ryan som gör en hel del av grovjobbet tillsammans med gruppen Kollegiet för att återfå programmet från den kinesiska folkarmén.

Man måste inte ta bokens innehåll på fullaste allvar, men den ger trots allt en lite skräckinjagande bild av hur det kan gå.

Det lustiga med slutet av boken är att det tydligen också går att komma överens mellan politiker i USA, även om de i början varit svurna politiska fiender (det gäller bara om det finns ytterligare en yttre fiende). En händelse som i dagens USA kanske inte vore helt trolig.

MARK KRETZ

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22