ANDARNAS LABYRINT

Aug 14th, 2018 | By | Category: 2018-08 aug, Recension

Omslag till Andarnas labyrintAv Carlos Ruiz Zafón
El laberinto de los espíritus, 2016
Översatt av Yvonne Blank och Elisabeth Helm
Albert Bonniers Förlag, 2018
ISBN 978-91-0-017316-6, 792 sidor

Carlos Ruiz Zafóns storverk, hans serie om Barcelona under Franco, avslutas nu med Andarnas labyrint efter böckerna Vindens skugga (2005), Ängelns lek (2009), Himlens fånge (2012) och Marina (2013).

Till hemstaden Barcelona har rekryterats den unga Alicia Gris från Madrid som får i uppdrag att spåra dem försvunne Maureicio Valls, tidigare kulturminister i Francos regering och som chef för det fruktade Montjuicfängelset ansvarig för många människors död.  Efterhand får hon avledning att ställa sig frågan om det är det hon verkligen ska göra.

Zafón berättar oerhört spännande (om än lite grabbigt) om livet i Barcelona, vars miljöer han känner och kan skildra så att läsaren förflyttas dit. Staden är fylld av pilska änkor och sköna kvinnor. Bland de sista bör nämnas Alicia Gris som kunde ha varit skriven av Stieg Larsson. De olika labyrintiska berättelserna griper in i varandra och i läsaren som trots vissa longörer tvingas bläddra vidare. Man kan läsa de olika böckerna i vilken ordning man vill och de trådar som lagts ut i de tidigare verken knyts ihop i Andarnas labyrint.

Andarnas labyrint är en sägenomspunnen och förbjuden bok som ägs av den försvunne Maureicio Valls och under jakten på honom drivs Alicia Gris allt djupare in i den katalanska stadens skuggor, tvingas att uppleva egna smärtsamma minnen och måste sätta livet på spel samtidigt som hennes uppdrag hotar människor som hon älskar.

Under generalissimo Francos styre hamnade hans politiska fiender i fängelse och deras barn rövades bort från sina föräldrar. De indoktrinerades att glömma sina föräldrar, sitt ursprung och sin historia. Zafón menar Francos försök att ta bort historien och berövar folk alla andra tider var ett av hans största brott.

Men det är inte enbart en politisk roman. Den andan ligger visserligen som grundton men han har skrivit en kriminalroman, en spionthriller och en äventyrsberättelse i Dickensk efterföljd, med en synnerligen komplicerad intrig som mynnar i kampen mellan ont och gott.

Carlos Ruiz Zafón, född 1964 i Barcelona, blev med Vindens skugga (2005) en av världens mest lästa författare, översatt till över fyrtio språk. Zafón har även skrivit prisbelönta ungdomsböcker och varit verksam som manusförfattare. Han är bosatt i Los Angeles.

PER MAGNUSSON

Carlos Ruiz Zafón

Carlos Ruiz Zafón. Fotograf: Carlos Ruiz

Taggar: , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22