AMERICAN SNIPER Den amerikanska militärens dödligaste prickskytt

Jul 26th, 2014 | By | Category: 2014-07 juli, Recension

Omslag till American sniperAv Chris Kyle med Scott McEwen och Jim DeFelice
American Sniper, 2012
Översatt av Thomas Engström
Albert Bonniers Förlag, 2014
ISBN 978-91-0-014007-6, 368 sid

Det här är en riktigt obehaglig bok. Inte nog med att den förhärligar Gud och en ”patriotism” som fick Chris Kyle att åka till Irak – landet som visade sig vara utan massförstörelsevapen – för att där som prickskytt döda minst 250 människor från långt håll. Som jämförelse kan sägas att Ted Bundy erkände 30 mord på nära håll och för detta belönades han med elektriska stolen. Men Kyle dekorerades med flera utmärkelser för mod, bland dessa två Silver Stars och fem bronsmedaljer. Han sades vara den ”dödligaste” soldaten i amerikansk militärhistoria, en man som var hängiven Gud och Bibeln. I denna religiösa antologi står att den som tar till svärd skall med svärd förgöras, så det verkar fullt följdriktigt att Chris Kyle sköts till döds under en skjutövning i februari 2013.

Chris KyleHan skriver att folk brukat fråga honom hur många han dödat och då svarade han lite tillrättavisande: ”Gör svaret mig till en bättre eller sämre människa? Siffran är inte viktig, jag önskar bara att jag dödat ännu fler.” Så talar en gudfruktig patriot som glömt innehållet i femte budet.

Men om man är en riktig MÖP (militärt överintresserad person) har man säkert nöje av boken. Huvudpersonen hade en modest uppväxt i Texas, hamnade i elitförbandet Navy Seals prickskytteavdelning 3 och han och hans medförfattare beskriver inte oävet hans fyra placeringar i Irak där alla försökte överträffa varandra på övningsfältet under träningarna och hur soldaterna fick inbördes band genom att supa och slåss. Alla MÖP kommer att ta till sig av hans aggressiva skildringar av alla tekniska detaljer som krävs när det är dags för ett blodbad.

Han döljer inte sin superkonservativa samhällssyn och det är med stolthet han redogör för sina insatser på slagfälten vid Falluja och Ramadi. Kanske tänker han på sig själv när han i ett anfall av kritik mot sitt land skriver att ingen som slagits för sitt land bör få återvända till det hemlös och utan arbete.

Kyle hade inga höga tankar om sina motståndare i striderna. Upprorsmännen var fega stackare som dög till ingenting så länge de inte tog knark för att stärka modet. De övriga som slogs emot honom var antingen terrorister, kriminella gäng eller religiösa extremister tillhöriga al-Quaida. Men han knäppte dem, en efter en, vilket resulterade i att han fick ett pris på sitt huvud och öknamnet Al-Shaitan Ramadi – Ramadis djävul.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22