AMERICAN SAGA

Sep 11th, 2008 | By | Category: 2008-4, Recension

Omslag till American Saga

Av Svante Kjellin
Kjellin Projekttjänster 2008

Författare har varit sina egna förläggare länge. Nu finns ju också olika sätt att via webben få ut böcker i något så när professionellt skick, utseendemässigt. Bedömning, redigeringshjälp och annat kan man betala för. Ibland blir slutresultatet bra, ibland katastrofalt.

Svante Kjellin är, enligt sin egen baksidestext, datakonsult och f.d. journalist. Och att han kan skriva är tydligt av hans debutroman som får karakäriseras som en historisk agentroman.

En svenskamerikan, misslyckad sportjournalist, får hemlig amerikansk hjälp att återvända till födelsestaden Göteborg våren 1938. Uppdraget är att skaffa fram en lista över tyska vetenskapsmän som den amerikanska regeringen vill känna till och försöka få över till USA innan det hotande kriget bryter ut.

Hans uppdrag maskeras (och är också korrekt) som mannen som vill söka sina rötter, försöka få reda på vem som var hans far. Så han kan ställa frågor utan att det väcker för mycket uppmärksamhet. Men naturligtvis (annars blir det ju ingen spänningsroman) blir han granskad och kontaktad och hotad.

Svante Kjellin har uppenbarligen läst på ordentligt om Göteborg 1938, med antinazisten Torgny Segerstedt, fartygsbyggen och nazistiska organisationer.

Det är en välfunnen intrig (kanske inte helst sannolik), med god lokal- och tidsfärg och ett hyfsat levande porträtt av huvudpersonen, den motvillige amatöragenten. Historien cirklar runt de två gåtorna, vetenskapsmännen och släktbanden.

Inledningen är lite trög, men så snart Franclin Lundkvist kommit till Palace Hotel i Göteborg tar det sig och läsaren oroas över hur det ska gå.

Det som irriterar mig mest är att hela boken är skriven i presens, ett skrivsätt som kräver en mycket god stilist. Här hade kanske en förlagsredaktör kunnat vara till hjälp. Men (särskilt) för Göteborgs- och nutidshistoriskt intresserade är boken mycket underhållande, och grundstoryn spännande.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22