ALLTING TRASIGT SKA BLI HELT

Jul 23rd, 2015 | By | Category: 2015-07 juli, Recension

Omslag till Allting trasigt ska bli heltAv Johanna Mo
Forum, 2015
ISBN 978-91-37-14430-6, 341 sidor

Mordutredaren Helene Mobacke vid Stockholmspolisen är med för tredje gången i Johanna Mos Allting trasigt ska bli helt som inleds med att en äldre man knivskärs till döds under ett upplopp i Skärholmen. När en ung man grips med den blodiga kniven på sig kan våldsroteln hoppas på en snabb lösning. Men när man närmare granskar den dödade mannen finner man sådant som kan ge en annan motivbild (hemlighållen homosexualitet och oegentligheter under hans tid som FN-soldat på Cypern) än den man tänkte sig från början. Mobacke börjar ana att utredningen blir mer komplicerad än vad hon och kollegerna först trott.

Intrigen visar att Johanna Mo är väl uppdaterad på tidens händelser. Händelserna i Alby nyligen visar att upplopp med vidhängande bilbränder blivit, om inte vanliga, så dock möjliga i allt större utsträckning i vårt land. Gängkriminalitet har vi haft länge nu och i Allting trasigt ska bli helt spelar den dessutom en politisk roll eftersom ledaren för en sådan gruppering visar sig ha samarbete med en riksdagsman från Sverigedemokraterna.

När Nisse Scherman i Dast skrev om författarens bok Döden tänkte jag mig så kategoriserade han den som ” en polisroman med ett djupare själsligt fokus” och han harangerade den för dess närvarokänsla. Sådan finns också i denna. Helena Mobacke söker inre frid och det är förståeligt med tanke på vad hon gått igenom i de tidigare berättelserna – ett barn har dött, maken har övergivit henne och gift sig med en kvinna som lyckats bli gravid. Visserligen har Helena skaffat ny karl, en polis, och det ger nya fortsättningsmöjligheter och -svårigheter om man ska tro på statistik gällande polisäktenskap.

Med tanke på hur boken började kunde man tro att denna kriminalroman skulle utvecklas till en thriller – med ytterligare mord och en slutkläm som får formen av ett gisslandrama – men i stort sett har handlingen rätt stillsam framåtrörelse med bihandlingar om dåligt samvete och annat som rör sig inom de medverkande poliserna och de som de träffar på under utredningen. Mördarjakten får ungefär lika mycket utrymme som psykologin.

Johanna Mo är född 1976 och uppvuxen i Kalmar, men bor nu i Stockholm. Innan hon skrev Döden tänker jag mig så, Vänd om och var still och Allting trasigt ska bli helt gav hon ut romanerna Får i mig mer liv än jag är van vid och Precis så illa är det, som båda fått gott mottagande. Med novellen Allt annat får glömskan ta nominerades hon 2011 till Sveriges Radios Novellpris och 2013 tilldelades hon Barometern-OT:s kulturpris “Gyllene Fjädern”.

BARBRO LINDBORG

Johanna Mo

Johanna Mo. Foto Sofia Runarsdotter

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22